"А знаєте що саме сумне в цій ситуації з поляками?" - Павло Вернівский

"А знаєте що саме сумне в цій ситуації з поляками?" - Павло Вернівский

В 2022 році нам європейці дали вільний доступ до свого ринку.

Потенціал цього ринку: 196 млрд євро імпорту сільскогосподарської продукції з інших регіонів світу, на якому ми могли суттєво наростити власну долю. Одна Польща агропродукції імпортує на 21 млрд!

Єдиний нюанс, що цей величезний ринок потребує не лише зерна, а великої кількості різноманітних продуктів!

Однак, на жаль, в Україна виявилась непідготовленою до цього подарунку! Бо всі останні роки, замість провадження політики стимулювання переробки, вирощування більш високомаржинальноі продукціі, в нас цю політику диктували латифундисти та зернотрейдери!

Бо для них приймався ринок землі, бо вони відмінили соєві правки і блокували будь-які ініціативи по переробці.

І тому нам не було чого запропонувати цьому ринку, окрім дешевого зерна. Я не кажу, що взагалі нічого не було, але об’єми продуктів переробки були суттєво меншими за об’єми зерна.

А зараз ми ображаємось, бо європейські політики, захищаючи власного виробника, фактично закривають очі та підтримують блокування кордону! Забуваючи при цьому, що на рахунок зерна мова спочатку йшлась лише про транзит, а не експансію зерна на ринок ЄС.

І найгірше цю цьому всьому, що для нас можуть знову закрити ринок і повернути довоєнні квоти та мита! Бо хтось не розуміє, що наше зерно в таких кількостях Європі не треба….