"АКЦІЯ ЗА ЛЮСТРАЦІЮ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"АКЦІЯ ЗА ЛЮСТРАЦІЮ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Оцінити акцію проти відміни люстрації під Конституційним судом непросто, позаяк треба чітко визначитися що було метою акції. Якщо зібрати максимум прибічників Порошенка – акція явно не вдалася. Прибічників Петра Олексійовича прийшло об’єктивно більше ніж я сподівався, але значно менше ніж тоді, коли кияни прийшли подякувати своєму президентові. Що й не дивно. Існує різниця між приходом людей увечері після роботи, і зранку у вівторок (робочий день), за умов що інформація про акцію з’явилася лише всередині дня в понеділок.

Очевидно – мета зібрати максимум не ставилася.

Натомість, якщо метою було привернути увагу до спроби Андрія Богдана (адвоката вже обраного президента Зеленського і олігарха Коломойського водночас) відмінити закон про люстрацію – треба визнати. Акція вдалася дивовижно. Ба-більше. Можна говорити про створення алгоритму, за яким такі акції можна проводити далі.

Ще до того, як під Конституційним судом зібралися представники партії «Солідарність», ГО «Справа громад», та інших прибічників Петра Порошенка, ділянку зайняли представники «Національних дружин» з до болі знайомим набором гасел: «Свинарчуків – за грати», «Кононенка – на нари» тощо й тощо. З промови доповідачів «Нацдружин» стало відомо, що зібралися «Нацдружини» теж проти відміни закону про люстрацію, але водночас – вони проти аби цього вимагали прибічники Порошенка, бо «вони всі куплені», «попередня влада – влада мародерів» і подібне, тисячу разів чуте.

Я не буду описувати те, як з представниками «Нацдружин» у «порохоботів» виникла штовханина, як «Нацдружини» і прибічників Порошенка розділив кордон поліції, і як після акції члени «Нацдружин» хвалилися в соцмережах кому з порохоботів вони надавали щелбанів (мене теж згадали – хоча я такого не помітив) – справді, чим іще хвалитися «Нацдружинам»? Не боротьбою за люстрацію ж, справді? Хто за чим прийшов…


Збоку це видовище виглядало дивовижно. «Нацдружини» - підтягнуті й шиковані парубки, як зібрана на об’єкт охоронна фірма, порохоботи – всі шари суспільства, від студентів до пенсіонерів. У членів «Нацжружин» - якісна поліграфія і друковані плакати, у «порохоботів» - плакати намальовані на ватмані фарбами від руки. Додати можна, що члени «Нацдружин» прийшли з гучними мегафонами, а невдовзі почали промовляти через динаміки звукової машини, привезеної активом ВО «Свободи» (динаміки звісно повернули на порохоботів, спроба розвернути їх у бік цільової аудиторії закінчилися тим що порохоботів від машини відсунула поліція), порохоботи ж свої гасла вигукували просто як на мітингах РУХу в 1991 р. – хором.

Хор як з’ясувалося мав неабияку силу. Коли прибічники Порошенка на виступ когось з лідерів «Нацдружин» почали скандувати «брехун!» - про люстрацію було забуто взагалі, вся риторика стала миттю чисто антипорошенківською. Закінчилася промова взагалі істеричним: «Ви слуги сатани! Ви сатаніти!»

На цій ноті «Нацдружини» забралися з під Конституційного суду. Їх швидко замінив актив ВО «Свободи», і його промови від промов «Нацдружин» відрізнялися мало. З динаміків линули ті самі антипорошенківські байки, подекуди розбавлені таки згадками про люстрацію. Особливо мені сподобалася фраза: «Якщо попередня влада виявилася неспроможна навести лад – дайте зробити це націоналістам». Нагадаю – закликала це зробити партія нездатна навіть виграти вибори мера Львова.

Що в результаті? Акція відбулася, і навіть успішно. Так-так, не дивуйтеся.

Привернути увагу до питання люстрації організаторам акції вдалося, при чому навіть так, як і не сподівалися. Очевидно, варто прибічникам Порошенка заявити десь проведення акції – успіх буде забезпечений, «Нацдружини» і «Свобода» прийдуть самі. Геть і кликати не треба.

Прийдуть. Сумно не буде. Такі події привертають увагу ЗМІ. А значить мета поставлена організаторами акції буде досягнута за будь-яких умов.

Хоча зупинятися на досягнутому – явно зарано.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко