"АКТИВІСТИ ЗАВАЖАЮТЬ ВЛАДІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"АКТИВІСТИ ЗАВАЖАЮТЬ ВЛАДІ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Я дуже гарно пам’ятаю як весною 2019 року чимало Громадських організацій зі шкіри пнулися, аби повалити команду Петра Порошенка. Особливо натхненно старалися Організації громадського суспільства (ОГС), пов’язані з іноземними грантами – Порошенка вони малювали практично ненажерливим монстром, а його прибічників – безпринципними найманцями, здатними виконувати за гроші будь-яку брудну роботу. Ще – закінченими дурнями, причарованими вище згаданими найманцями. Яких тільки перспектив мені тоді не малювали!.. Згадаєш – затремтиш.

«Бійтеся бажань – вони мають здатність збуватися», - казали предки. І як завжди, були праві. Команду Порошенка ті ОГС повалили. І навіть якийсь період насолоджувалися «медовим місяцем» від співпраці з ЗЕкомандою. Чого там? Прем’єр Гончарук і генпрокурор Рябошапка були вихідцями з ОГС. Але будь-яка казка має властивість завершуватися і обертатися на сувору реальність. Це сталося й тут.

Полум’яний активіст-грантоїд Шабунін і його однодумці наразі перейшли від вилизування ЗЕкоманди до її жорсткої критики. Але від останніх ініціатив «Слуги народу» їхнє збурення сягає рівня катарсису. Правляча партія зі своїми союзниками вирішили відсунути ОГС від органів влади раз і назавжди.

У Верховній раді зареєстровано низку законопроектів, що обмежують діяльність ОГС та просто права громадян. Поглянемо на них і на їхніх авторів. Законопроект №3059 – обмежує діяльність ОГС щодо представлення інтересів своїх членів та захисту спільного інтересу. Ще законопроект обмежує лобістську діяльність, якою (от не треба очей ховати) по факту займаються практично всі відомі ОГС. Автори законопроекту – нардепи Василевська-Смаглюк і Дубінський, обоє – «Слуга народу».

Законопроект №3193-1. Забороняє членам ОГС, що співпрацювали з іноземними донорами, бути членами наглядових рад державних підприємств і банків. Автор – нардеп Дубніський, «Слуга народу». Можна лише аплодувати героїзму пана Дубінського – він подав закон проти себе самого. За словами іншого активіста – Дениса Бігуса, Дубінський раніше разом з дружиною очолював ГО «Ліга фінансового розвитку» і кілька років сидів на грантах USAID.

Законопроект №3564. Вимагає перевірки керівників ОГС на поліграфі. Автор – відомий любитель поліграфів нардеп Дубінський, «Слуга народу».

Нардеп Галина Третьякова зі «Слуги народу» хоче зобов’язати ОГС здійснювати податкову звітність та електронне декларування для керівників ОГС, які отримали державний грант. Депутат Олександр Сенченко зі «Слуги народу» вніс законопроект про соціальне підприємництво де хоче ускладнити процедуру реєстрації соціальних підприємств та позбавити їх пільг.

Нарешті депутат Сергій Демченко зі «Слуги народу» вніс законопроект №3291 де хоче заборонити мирні зібрання біля будинків суду – очевидно, такі зібрання заважають суддям судити «як треба», і невчасно нагадують їм про закон. Тут уже залізли в конституційні права громадян – право на мирне зібрання.

Ну й вишенька на тортик, законопроект №3326 від дружньої СН фракції ОПЗЖ – депутата Федора Христенка. Законопроект забороняє членам ОГС займати державні посади і бути державними службовцями.

З цим усім українські ОГС – щиро вітаю. Вони зробили це разом. Варто було валити команду Петра Порошенка аби в результаті здобути таке. Правда?

І знаєте. Я ловлю себе на думці, що навіть був би не проти, аби всі ці наміри нардепів «Слуги народу» і дотичних – здійснилися. Хай найбільш нахабні ОГС на власній шкірі відчують результати своєї бурної діяльності – аж до затримань і закидань до автозаків. Єдине, що втримує мене – я дуже гарно знаю, від цих обмежень найбільше постраждають ті ОГС, які справді роблять корисні справи. Які справді допомагають тим кому потрібна допомога і щиро намагаються примушувати чиновників дотримуватися закону. Зрештою все це – удар по громадському суспільству.

Такі удари обов’язково стаються – коли суспільство шукає в керівники держави чарівника. А не менеджера.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко