"...Але дно манить дедалі все сильніше" - Ростислав Павленко

"...Але дно манить дедалі все сильніше" - Ростислав Павленко

Наприкінці минулого року почали діяти системні санкції ЄС і «Великої Сімки», спрямовані на обмеження нафтогазових доходів рф. Адже саме цей сектор забезпечує левову частку бюджетних надходжень агресора і конвертованої валюти на фінансування необхідного для війни імпорту.

Санкції далися взнаки, переполовинивши доходи. Ясно, що москва почала шукати обхідні шляхи, нарощувати продажі до Китаю, Індії та інших країн (хай і зі знижкою), задіюючи флот старих танкерів тощо.

Скептики заговорили навіть про «неефективінсть санкцій». У тих умовах було важливо не зупинитись. Бо санкції діють поступово і комплексно. І їхня ефективність залежить від тривалості і перекриття лазівок.

З наближенням нового опалювального сезону всі сторони підбивають підсумки - і фінальний рахунок виявився не на користь росії. Навіть якщо брати російську ж офіційну статистику.

Падіння доходів рф через скорочення постачання газу вже відбувається - з минулого року.

Чистий прибуток "газпрому" за 2022 рік знизився на 41% – до 1,226 трлн рублів (13,1 млрд доларів) з 2,093 трлн рублів (22,37 млрд доларів) у 2021 році.

При цьому виторг від постачання до Європи 2023-го впаде вчетверо, до 30 млрд доларів.

росія намагається замінити постачання газу, і зараз єдиний великий покупець Китай – купує газ із великими знижками. Але постачання швидко збільшити неможливо. Пропускна можливість обмежена.

Та й видобуток газу падає: минулого року склав 412,6 млрд кубометрів. Це на 20% менше, ніж 2021-го, щорічне зниження становить близько 103 млрд куб. м – найбільше в історії "газпрому".

Цього року прогнозують взагалі вихід «газпрому» у «мінус» - якщо погода посприяє.

Чистий прибуток «роснафти» за перше півріччя цього року теж знизився.

Виручка нафтового гіганта упала майже вдвічі рік до року, до 91,947 млрд.

Навіть виторг від реалізації нафти на внутрішньому ринку знизився вдвічі, до 65,395 млрд, а на зовнішньому - в 1,8 рази, до 24,719 млрд.

Збиток «роснафти» за 6 місяців 2023 року склав ₽4,913 млрд, - проти прибутку ₽30,636 млрд у попередньому році.

Рекордні продажі нафти до Індії допомогли втриматися на плаву - але дно манить дедалі сильніше.

Стискаються і інші ринки - на яких ще нещодавно росія демонструвала дива у обходженні санкцій.

Зокрема, експорт нафтопродуктів із росії наблизився до мінімального за 15 місяців показника.

Наступні кроки мали б бути спрямовані на обрізання для рф шляхів обходу санкцій і виходу на інші ринки. І тут доводиться виявляти стратегічність і гнучкість.

Так, США пом'якшили санкції проти Ірану, щоб замінити російську нафту у Китаї.

Існує також широкий спектр питань для зацікавлення Китаю, який дедалі більш незадоволений бездарними північними варварами.

І далі ж буде...