Американська розвідка виявила, що Путін протистояв оточенню щодо війни в Україні, - Washington Post

Американська розвідка виявила, що Путін протистояв оточенню щодо війни в Україні, - Washington Post

Згідно з інформацією, отриманою американською розвідкою, член найближчого оточення Володимира Путіна в останні тижні висловив незгоду безпосередньо російському президенту з приводу його ведення війни в Україні.

Інформацію вважали достатньо важливою, щоб її включили до щоденного брифінгу розвідки президента Байдена та поділились з іншими офіційними особами США, за словами людей, обізнаних із цим питанням, які говорили на умовах анонімності для обговорення конфіденційної розвідки.

За словами одного з людей, невдоволення, яке висловив член найближчого оточення Путіна, стосувалося того, що особа вважала неправильним управлінням військовими зусиллями та помилками тих, хто проводив військову кампанію.

Особистість не вдалося підтвердити, хоча це ім’я було включено до звітів розвідки США.

Оскільки війна наближається до восьмого місяця, а перемога Росії залишається невловимою та погано визначеною, беззаперечна лояльність, якою користувався Путін, може бути втрачена, заявили представники розвідки, але вони попередили, що немає жодних ознак того, що російський лідер був на межі того, щоб бути усуненим.

«З початком окупації ми стали свідками зростаючої тривоги з боку найближчого оточення Путіна», — сказав представник західної розвідки. «Наші оцінки свідчать про те, що вони особливо спричинені нещодавніми російськими втратами, неправильним напрямком і значними військовими недоліками».

Другий високопоставлений західний чиновник сказав, що внутрішня напруженість «відповідає тому, як пройшла кампанія для росіян, і атмосфері в Кремлі. Є багато людей, які переконані, що це не все добре або не є правильним курсом дій».

Речник Кремля Дмитро Пєсков визнав, що серед російських лідерів були розбіжності та дебати, в той час як Путін зіткнувся з такими важливими рішеннями, як мобілізація.

«З приводу таких моментів є розбіжності. Дехто вважає, що ми повинні діяти інакше», – сказав Пєсков The Washington Post. «Але це все частина звичайного робочого процесу».

Але Пєсков сказав, що повідомлення розвідки США про те, що особа з найближчого оточення Путіна кидає виклик російському лідеру, є «абсолютною неправдою».

В іншій розмові цього тижня один російський чиновник сказав, що не чув про будь-які прямі виклики Путіну з найближчого оточення. Але «є протести» голів парламентських комітетів щодо того, як президент і військові ведуть війну — «про те, чому армія не забезпечена належним чином, про те, чому кампанія йде не так, як треба», — сказав чиновник.

Високопоставлені співробітники служби безпеки в Європі заявили, що їм не відомо про те, щоб хтось наважувався кинути виклик Путіну безпосередньо під час подій в Україні, і додали, що вони не бачили звітів розвідки США про критику на адресу Путіна.

Незважаючи на це, деякі з цих чиновників заявили, що тріщини стають дедалі очевиднішими на багатьох рівнях російської системи, посилаючись на спалахи критики та вказівки пальцями на російську армію, служби безпеки та регіональні уряди, які тепер змушують служити чоловіків призовного віку.

Один високопоставлений чиновник європейської служби безпеки описав зростання «критики Путіна — за його спиною», в тому числі з боку кремлівських лав. «Вони думають, що він упертий», — сказав чиновник, і «одержимий Україною» — «одержимість, яку вони не обов’язково поділяють».

Двоє російських бізнесменів, які підтримують контакти з політичними чиновниками, повторили ці настрої та сказали, що найближчі тижні можуть мати вирішальне значення для визначення майбутнього Путіна та того, які рішення він ухвалить щодо війни.

Якщо російські військові не зупинять свої втрати, то почнеться внутрішня боротьба, сказав один із цих людей, представник російської бізнес-еліти. «Це переломний момент».

Представник Ради національної безпеки відмовився коментувати дані розвідки.