"Амфібійні батальйони" - Кирило Данильченко

"Амфібійні батальйони" - Кирило Данильченко

Нідерланди увійшли до корабельної коаліції, пообіцявши передати Україні 19 малих катерів (річкових і річка-море з жорстким дном) плюс три бойові катери Combat Boat 90.

Тож разом зі шведським пакетом з наявності десантних частин Київ отримає 39 восьми-десятиметрових річкових катерів і 13 катерів 15.9 метра з гарною мореплавністю.

У принципі, північно-західна частина Балтійського моря, де оперують спільний фінсько-шведський підрозділ або частини департаменту десантних військ Швеції, дещо відрізняється від нашої операційної зони — там численні шхери й архіпелаг островів.  

Тому амфібійні батальйони раніше були у складі берегової артилерії. Їхнє завдання — радше сковувати десант, ніж активувати на території противника.  

Але загалом завдання схожі — протидиверсійні місії, супровід великих суден, створення зон безпеки або загрози для великих кораблів противника за рахунок асиметричних дій.

Типова місія шведів останні десятиріччя — розвернутися на зламаній береговій лінії, закидавши все піропатронами проти бойових плавців, вивантажити через носову апарель RBS 17, «довгу руку» корпусу морської піхоти, і RBS 70, ПЗРК, де в останній версії домоглися ефективного пуску до 5 км висоти.

Десантні судна, що йдуть до узбережжя, і вертольоти противника будуть уражені з дистанції 8–10 км, з різних точок, катери ж виставлять міни й можуть постачати гарнізони, що забезпечують бульбашки безпеки.

Вести морські бої цими катерами і не планували — це засіб в'язати руки, основну роботу виконують важкі протикорабельні ракети, берегова артилерія, літаки, вісім танкових бригад, що повинні скинути десант у море.

Та ще й вишенька на тортику — амфібійні батальйони, що можуть покусати навіть великі кораблі, бо 9 кг бойової частини по містку чи башті здоров'я нікому не додають.

Загалом же стратегія зрозуміла — якщо ми досягли перевалки зерна й металу своїм коридором більше в тоннажі, ніж з Москвою в договорі, то потрібно масштабувати зусилля.

Тралити маршрути в північно-західній частині Чорного моря, одночасно виставляючи загородження проти Криму. Витіснити малі сили росіян з регіону — із захоплених вишок Бойка, з коси й гирла Дніпра, з островів. Як їх вибили з території навколо Зміїного.

Ми вивели з ладу 30% ЧФ дозвуковими ракетами, мінами й дронами, це потрібно посилювати.

А катери з гарною морехідністю, здатні перевозити десятки мін, нести ПЗРК й малі ПКР, знайдуть себе в регіоні, де у Другу світову саме такими методами топили Чорноморський флот СРСР.