Анджей Дуда сьогодні розпочинає серію візитів до Південної Європи

Анджей Дуда сьогодні розпочинає серію візитів до Південної Європи

Президент Польщі Анджей Дуда сьогодні розпочинає серію візитів до Південної Європи, щоб переконати ці країни підтримати надання Україні статусу кандидата на членство до ЄС. Планувалося, що Дуду супроводжуватиме президент Словаччини З.Чапутова, але вона захворіла на коронавірус.

Дивіться... Здавалось, людина відсуває на другий план інтереси своєї власної країни і вирушає у тур заради інтересів іншої держави. Це на перший погляд.

Насправді, польский президент чудово розуміє, що лобіюючи у даному випадку інтереси України, він у такій же мірі відстоює інтереси Польщі. І не тільки Польщі, але й всієї Європи. Ніхто серед лідерів європейських держав настільки добре не зрозумів взаємозв'язок перемоги України у цій війні і загальноєвропейської безпеки, як Джонсон, Дуда і лідери країн Балтії. За що їм велика дяка.

Принагідно хочу сказати ще одну річ. Ви добре знаєте, що я два роки поспіль жорстко критикував МЗС України, і, перш за все, за те, що зовнішньою політикою країни керував досить проросійськи налаштований Андрій Єрмак.

Проте, (і це у США не секрет) Блінкен під час своєї зустрічі з керівництвом України, поставив жорсткий ультиматум - Єрмака й близько не повинно бути там, де приймаються зовнішньополітичні рішення. Що й було зроблено - наразі керівнику ОПУ залишили невеликий кусок роботи на внутрішньоекономічному напрямі.

На цьому тлі не можу не зазначити, що потрошку розвернулось МЗС, яке, нарешті, почало виконувати притаманні йому функції. І хоча Кулеба (якого я теж жорстко критикував), як на мене, не завжди знаходить баланс між відвертим тиском і задіянням спокійної аргументації у роботі зі своїми homologs, його робота значно покращилась за останні місяці. Ще б Подоляк з Арестовичем рідше коментували зовнішньополітичні моменти, було б зовсім добре.

Але revenons à nos moutons. Спочатку Дуда відвідає Португалію та Італію, де у нього заплановані зустрічі з прем'єр-міністром та президентом відповідно. Потім він вирушить до Румунії, у столиці якої збереться саміт «Бухарестської дев'ятки». Окрема зустріч планується з Орбаном, і це стане найцікавішим моментом. У тому сенсі, що останньому зі сторони 8 країн буде поставлено досить жорсткого ультиматуму - або Будапешт міняє своє ставлення до Києва, або всі сусіди Угорщини міняють своє ставлення до Будапешту. Як у політичній площині, так і в економічній.

Війна продовжується, до перемоги ще далеко, але наша звитяга обумовлюється не тільки успіхами на полі бою, але й на теренах дипломатії. Тому ще раз дякуємо нашим вірним друзям, які давно відкинули стратегію умиротворення агресора на користь єднання і максимального тиску на нього.

Sharp`s