Антимонопольний комітет візьметься за ціни на ліки та енергоносії

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк запропонував новому голові Антимонопольного комітету Юрію Терентьєву посилити боротьбу з антиконкурентними змовами, передає fakty.ictv.ua.

"За час незалежності України були створені картелі, які базувалися як на політичній, так і на економічній змові. І ваше завдання розбити ці картелі, знищити антиконкурентні змови, витягнувши все на світло, хто за цим стоїть, і дати можливість українському та іноземному бізнесу вільно розвиватися, маючи доступ до всіх ресурсів", - сказав прем'єр, представляючи Терентьєва колективу Антимонопольного комітету.

За словами Яценюка, першочерговим завданням антимонопольного відомства буде боротьба з монополізмом на ринку електроенергії та газу, нафти і нафтопродуктів.

Крім того, АМКУ повинен звернути увагу на сферу державних закупівель, ставши органом, який буде стежити за їх прозорістю.

"Другий блок - це стосується як змов на ринку фармацевтичної продукції, так і, розумію, що це не ваша компетенція, але разом з Лікарською службою та Міністерством охорони здоров'я, - це питання якості медичних препаратів та лікарських засобів", - сказав прем'єр.

Глава уряду констатував, що сьогодні фармкомпанії шляхом змови завищують ціни на медичні препарати.

Прем'єр також повідомив, що Кабмін готує проект закону про економічну конкуренцію і попросив керівництво Антимонопольного підключитися до його розробки.