Апеляцію щодо націоналізації ПриватБанку перенесли

Апеляцію щодо націоналізації ПриватБанку перенесли

Шостий апеляційний адміністративний суд ухвалив рішення перенести розгляд оскарження рішення Окружного адміністративного суду, який визнав незаконною націоналізацію ПриватБанку.

Відповідне рішення ухвалили за клопотанням адвокатів ПриватБанку під час слухань 19 грудня.

Рішення відклали до остаточного рішення Верховного суду у справі щодо визнання родини Суркісів пов’язаними з ПриватБанком особами та обміну їхніх вкладів у ПриватБанку на акції. Ця процедура відбулася в межах націоналізації ПриватБанку у 2016 році. Розгляд цієї справи Верховний суд переніс на 31 січня 2020 року.

«Щойно шостим адміністративним апеляційним судом було задоволено клопотання Приват Банку про зупинення провадження у цій справі про набрання законної сили рішення у справі за позовом родини Суркісів до Національного банку України, яка зараз розглядається Великою палатою Верховного суду. Розгляд цієї справи призначений на 31 січня 2020 року. Після винесення Верховним судом рішення у цій справі буде продовжено розгляд справи щодо продовження скасування націоналізації», — повідомив представник Національного банку на суді Віктор Григорчук.

«Ми заявили клопотання про зупинення розгляду цієї справи до розгляду великою палатою Верховного суду так званої справи за позовом Суркісів. Це перша справа, що розглядається Верховним судом, де мають ухвалити рішення, чи підлягають розгляду договору купівлі-продажу акцій від колишніх акціонерів державі за правилами адміністративного судочинства. Відповідно, мають визначити чи можуть адміністративні суди слухати цю справу, або це мають слухати господарські», — пояснив перенесення справи представник ПриватБанку на суді Андрій Пожидаєв.

Крім цього, банк ініціював нове судове провадження проти своїх колишніх власників Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова, яких банк підозрює у виведенні 5,5 мільярда доларів вкладників банку перед націоналізацією. В Ізраїлі ПриватБанк вимагатиме стягнути з Коломойського та Боголюбова 600 мільйонів доларів.

18 квітня Окружний адміністративний суд Києва задовольнив позов олігарха Ігоря Коломойського до Національного банку України та Кабінету міністрів України щодо неправомірності націоналізації ПриватБанку.

Пізніше Окружний адміністративний суд Києва ухвалив ще одне рішення на користь Коломойського, скасувавши рішення Нацбанку щодо визначення переліку пов’язаних з банком осіб.

20 квітня Печерський суд Києва скасував майнову поруку Коломойського за кредитами, які Національний банк видав ПриватБанку у 2013 році. Загальна сума цих кредитів складає 9,2 мільярда гривень. Згодом Коломойський подав 5 позовів про скасування своїх борг.

Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов прямо чи опосередковано володіли понад 91,5% акцій ПриватБанку. Інші належали міноритарним акціонерам, зокрема менеджменту на чолі з головою правління Олександром Дубілетом.

Нагадаємо, у грудні 2016 року ПриватБанк був націоналізований рішенням українського уряду. У грудні 2017 року націоналізований ПриватБанк подав позов до Високого суду Лондона проти Коломойського, Боголюбова, а також ряду компаній, які імовірно підконтрольні їм.

За словами Коломойського, він був вимушений сам запропонувати націоналізацію ПриватБанку через «способи штучного зниження капіталізації банку» з боку НБУ.

Тодішня голова НБУ Валерія Гонтарева повідомила, що ексвласники ПриватБанку вивели 16 млрд гривень в ніч перед націоналізацією.Також повідомлялося, що ПриватБанк перед націоналізацією вивів 110 мільярдів гривень через фіктивні компанії.