Арахісове масло може захистити від алергії на все життя

Арахісове масло може захистити від алергії на все життя

Якщо дітям з раннього віку давати м’яке арахісове масло, це може забезпечити їм захист від алергії на арахіс протягом усього життя, кажуть дослідники.

Підлітки, які їли арахісове масло до п'яти років, мали на 71% менше шансів на розвиток алергії, ніж ті, кому його не давали.

Команда Королівського коледжу Лондона радить батькам вводити арахісове масло в раціон дітей під час відлучення від грудей, а потім регулярно давати його до п’ятирічного віку.

Водночас цілий або подрібнений арахіс дітям до п'яти років їсти не можна через те, що вони можуть ним вдавитися.

Ідея давати арахісове масло немовлятам може нажахати ціле покоління батьків, яким казали уникати цієї їжі через страх алергії. Раніше лікарі радили повністю відмовитися від арахісу до трьох років.

Але алергія на арахіс стає дедалі більш поширеною - зараз на неї страждає одна дитина з 50 - і цей інгредієнт заборонений у багатьох школах.

Дослідження Королівського коледжу показало, що порада уникати арахісу у ранньому віці була помилковою. Навпаки, це критичний період для імунної системи, коли вона вчиться розпізнавати друзів та ворогів.

Харчова алергія виникає в результаті того, що наша імунна система сприймає щось нешкідливе як серйозну загрозу. Тому навіть невелика кількість арахісу може викликати сильну та небезпечну для життя реакцію у людини з алергією.

Приблизно 15 років тому 640 дітей із високим ризиком алергії на арахіс почали брати участь у клінічному дослідженні. Половині з них не давали арахіс, а половині включали його в раціон у віці від чотирьох місяців до п’яти років.

Початкові результати показали, що вживання арахісового масла допомогло різкого знизити алергію до того часу, коли діти досягли п'ятирічного віку.

Але чи триватиме цей захист - чи цим дітям потрібно буде постійно вживати арахіс, щоб не мати алергії?

Висновки, опубліковані в NEJM Evidence, показали, що захист триває незалежно від того, продовжували діти їсти арахіс або виключили його зі свого раціону.

У підлітковому віці:

  • Близько 15 зі 100 дітей із групи високого ризику, які не їли арахісу в дитинстві, розвинули алергію;
  • Лише у чотирьох зі 100 дітей із групи ризику, які регулярно їли арахіс у дитинстві, розвинулася алергія;
  • Це означає зниження ризику алергії на 71%;
  • Не мало значення, чи продовжували діти їсти арахіс після п’яти років.

"Мені приємно бачити, що цей захист продовжує діяти в підлітковому віці", - сказав ВВС професор Гідеон Лек з Королівського коледжу Лондона.

"У нас є вагомі підстави вважати, що [захист триватиме] протягом усього життя людини", - додав він.

"Така проста дія сильно змінить життя майбутніх поколінь, і ми побачимо, що алергія на арахіс різко впаде", - вважає вчений.

Науковці радять включати м’яку пасту з арахісового масла або м'які арахісові палички в раціон дитини, коли вона буде готова до твердої їжі. Це відбувається, коли дитина може:

  • сидіти, тримаючи голову нерухомо;
  • координувати дії очей, рук та рота, тобто дивитися на їжу, брати її та класти до рота;
  • ковтати їжу, а не випльовуйте її назад.

Після цього арахісове масло слід вживати три-чотири рази на тиждень, загалом півтори або дві столові ложки на тиждень.

Таким чином організм вперше "познайомиться" з арахісом у животі, де скоріше розпізнає його як їжу, а не на шкірі, де, швидше за все, сприйме його як загрозу.

Вчені радять за можливості почати давати дитині арахісове масло з чотирьох місяців, тобто до того часу, коли може проявитися харчова алергія.

Проте Національна служба охорони здоров’я Британії (NHS) стверджує, що батьки можуть давати м’яке арахісове масло дітям від шести місяців, а Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) стверджує, що перші шість місяців годувати дітей варто виключно грудним молоком.

Залишається не до кінця зрозумілим, чи потрібно дітям вживати арахіс протягом повних п'яти років, щоб знизити ризик алергії, чи можна обмежитися більш раннім періодом їхнього розвитку.

Професор Лек каже, що "найбезпечнішим і найрозумнішим" буде давати масло протягом повних п’яти років, оскільки "йдеться про нормальну поживну їжу, а не про ліки".

За оцінками команди вчених, таким чином щороку в усьому світі можна запобігти 100 000 випадків алергії на арахіс.

Дослідження фінансував Національний інститут алергії та інфекційних захворювань США.

Директорка організації докторка Жанна Марраццо зазначила: "Ці результати повинні зміцнити впевненість батьків у тому, що вживання арахісових продуктів з раннього віку, відповідно до встановлених рекомендацій, може забезпечити тривалий захист дітей від алергії на арахіс".