"АРМЯНСЬК – ЦЕ АВТОРИТАРИЗМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"АРМЯНСЬК – ЦЕ АВТОРИТАРИЗМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Ви знаєте, я щасливий що живу в якій – не якій, а – демократичній Україні. З вільними ЗМІ і свободою слова. Так, та свобода дає можливість ворогам, політботам та корисним ідіотам з середини проводити антидержавну агітацію такої міри накалу, що незрозуміло, як наші громадяни ще самі не побігли в обійми Москви? Проте – вона ж захищає нас від дурня і від кар’єриста, який в умовах коли треба бити на сполох воліє мовчати, аби не псувати інтересів своїх. До чого я це? До от таких заяв.

«Спросить персонально – не с кого, ответственность размыта. А при авторитарном режиме ответственность есть, она имеет имя и фамилию… Люди понимают и принимают четкие разумные правила, которые улучшают им жизнь. Не нужно пугать авторитаризмом, нужно бояться безответственности».

Чому такі заяви мене бісять? Гадаю ніхто не заперечуватиме, що путінська Росія – держава абсолютно авторитарна? І от яка ситуація щойно сталася в окупованому цією державою Криму.

24-26 серпня мешканці міст Армянськ і Красноперекопськ, та відповідного району почали скаржитися на те, що всі металеві предмети в місті стали вкриватися іржею, масово стало в’янути і опадати листя на деревах і кущах. На місце виїхали представники прокуратури, Роспотрєбнадзору та колабораційного «міністерства екології». Проте… прокурори і Роспотрєбнадзор у Армянську проблем не знайшли, бо вже 28 серпня главколаборант окупованого Криму Сєрьога Гоблін заявив, що: «викид невідомої речовини, яка відбулася на заводі «Титан» в Армянську, не загрожує здоров’ю людей».

30 серпня окупаційна адміністрація Криму таки визнала, що проблема існує – сталися випаровування вмісту кислонакопичувача, який використовує філія ООО «Титанові інвестиції». Мовляв – через відсутність дощів і сильну спеку, води в кислонакопичувачу поменшало і населення Армянську і Красноперекопську зразу здобуло «камені з неба». Логіка проста – попросіть води у України. Але Українська влада зазначає – ніяких документів змісту «просимо подати воду у тимчасово окуповану АРК Крим» їй не поступало. Бо я наприклад не знаю що таке «Російська республіка Крим», переконаний – в українських міністерствах про цей фантом також не відомо.

Окупаційна влада не просто води не просила – вона взагалі заявила, що проблеми нема. 31 серпня главколаборант Криму Сєрьога Гоблін заявив що не бачить підстав зупиняти роботу «Кримського титану» - хай, мовляв, чадить далі. 1 вересня не були відмінені милі серцю фанатів Рускава міра шкільні лінійки. Все б добре – тільки кляте населення Армянська і Красноперекопська продовжувало верещати, що Армянськ для життя непридатний. Люди скаржилися на сухоту в роті, на висип, на те що опухають обличчя. Жахливо себе почували гіпертоніки і онкохворі.

Але Серьога Гоблін продовжував переконувати що «у Багдаді все спокійно». 4 вересня він таки визнав що роботу «Кримського титану» треба зупинити (на 2 тижні) – але заявив що підстав вводити в районі надзвичайний стан – нема. В той самий час вулиці Армянська вже обробляли содовим розчином. Того ж дня з Армянська почали евакуювати дітей – при чому на збори дали одну годину. Не встиг – запізнився. Нарешті того самого 4 вересня главкорборант Криму визнав, що у повітрі у Армянську знайдений сірчистий газ. Знаєте що це таке? Це така хрень, яка, якщо в небі з’єднається з водою, то перетвориться на сірчану кислоту і підуть кислотні дощі. При чому, підуть не там де стався викид, а там куди хмару газу віднесе вітер. Судячи з повідомлень українських служб – вітер дме з Армянська на південь, так що жадані кримським ватникам «камені з неба» таки прилетіли.

Проте не переймайтеся. Вже 5 вересня Сєрьога Гоблін заявив, що паніку навколо Армянська роздмухують українські спецслужби. А так – все гарно…

Що мені все це нагадує? Мені це все нагадує Чорнобиль. Так само тоді після аварії зразу була тиша й спокій і окремі повідомлення в ЗМІ про неполадки на АЕС. Так само не відміняли першотравневу демонстрацію. Так само переконували, що небезпеки нема – але евакуйовували дітей, зі зборами за годину. Так само заявляли, що паніку сіють ворожі спецслужби – тоді американські.

Було й ще дещо. Ситуацію навколо Чорнобилю сховати не вдалося тому, що підвищення рівню радіації помітили у Швеції. Я переконаний, нині катастрофу у Армянську сховати не вдалося через те, що її ознаки стали помічати в Україні. Відомо, що українські прикордонники ще з 27 серпня звітували керівництву про дивний запах та інші ознаки забруднення. На Херсонщину з Армянська явно рвонули постраждалі. Варто пошукати повідомлень в регіональній пресі Херсонщини – напевно вони з’явилися там навіть раніше за російські ЗМІ. А якби це сталося не в Армянську, біля українських прикордонних відділів, а десь під Твер’ю? Або біля Челябінська? Гадаєте тоді дізналися б ми щось про ситуацію в Армянську? А ви почитайте російську регіональну пресу. Там аварії на промвиробництвах відбуваються регулярно – тільки нікому до них ніякого діла нема. А 9 вересня в Росії – день виборів 7 депутатів Держдуми, голів 26 суб’єктів федерації, тощо й тощо. І Кремлю на тлі підвищення пенсійного віку, збільшення податків і терору бізнесу з боку російської податкової, треба аби ці вибори як і раніше виграла партія влади. А тут – екологічна катастрофа. І де? У Криму, який «наш»…

Як це все називається? Це називається як раз таки авторитаризм. Фокус в тому, що обмежуючи права громадян і свободу преси, авторитаризм починає працювати над збереженням себе-коханого, а не підвищенням добробуту своїх громадян – винятки лише підтверджують правило своєю нечисленністю. І саме цим ігри в авторитаризм небезпечні, позаяк воліють всі здобути Салазара, а виходить як правило Уго Чавес.

Скажіть про це хтось авторові цитати, наведеної на початку – Анатолію Гриценку. Саме він у нас закликає не боятися авторитаризму.

Дмитро "Калинчук" Вовнянко