Атака Росії по Україні. Ракети з Ту-95МС прямували на Львів, під ударом Старокостянтинів і Вінниччина

Атака Росії по Україні. Ракети з Ту-95МС прямували на Львів, під ударом Старокостянтинів і Вінниччина

26 травня вночі Росія завдала нового масованого удару по Україні, бомбардувальники Ту-95МС запускали крилаті ракети, також вночі була атака "Шахедами" та "Кинджалом". Ракети прямували на Львівщину, під ударом був Старокостянтинів на Хмельниччині, є руйнування на Вінниччині.

Ближче до ранку Росія підняла Міг-31К, який завдав удару аеробалістичною ракетою "Кинджал".

Польща піднімала у повітря свої F-16 через наближення ракет до кордонів.

Всього у ніч на 26 травня російські війська застосували 14 ракет та понад три десятки ударних БпЛА, повідомляють Повітряні сили.

Збили 12 крилатих ракет Х-101/Х-555 та 31 БпЛА.

Захищали небо зенітні підрозділи, авіація, РЕБ, мобільні вогневі групи.

Основна ціль ударів Росії по тилових регіонах України - енергетика. Москва намагається знищити енергосистему й вибиває теплові та гідроелектростанції. В Україні вже величезні проблеми з електрикою, кілька тижнів по всій країні запроваджені графіки знеструмлення.

Повітряні цілі знищували у Миколаївській, Одеській, Дніпропетровській, Полтавській, Запорізькій, Хмельницькій, Кіровоградській, Вінницькій та Чернігівській областях.

У Жмеринці на Вінниччині уламки дрону пошкодили три багато поверхівки і сім приватних житлових будинків, а також шість машин. Постраждали троє людей.

Як повідомили Повітряні сили, частина дронів вдарила по Старокостянтинову на Хмельниччині, де розташований стратегічний аеродром. Там працювала система ППО, лунали вибухи.

У цьому місті розташована база української авіації і саме звідси, як визнавали Повітряні сили, вони завдають ударів західними авіаційними ракетами по російських базах на окупованих територіях.

Частина ракет долетіла до Львівщини і попрямувала у бік Львова, повідомив керівник області Максим Козицький. Мер Андрій Садовий уточнив, що ракет на Львівщині дві. Згодом він додав, що ракети зникли з радарів області.

Повітряні сили також повідомили про рух ракет на Івано-Франківськ. У цьому регіоні росіяни раніше били по Бурштинській ТЕС, яку вже зруйнували.

Згодом у повітряних силах повідомили, що ракети знову змінили курс, повернули і вдарили по Старокостянтинову. По цьому місту, за даними Повітряних сил, запустили аеробалістичний "Кинджал". Але, як уточнили військові, "Кинджал" пролетів Старкон і попрямував у бік Івано-Франківська.

Близько 4.30 ранку керівник Вінниччини Сергій Борзов повідомив, що у регіоні було влучання у житловий будинок, є поранені і проводять евакуацію.

Відбій повітряної тривоги оголосили о 5.20 ранку.

Останній подібний удар Росії по Україні був 8 травня. Тоді, як і звично цієї весни, росіяни атакували енергетичну систему.

Окрім того, Росія постійно атакує прифронтові міста, зокрема методично руйнує Харків та Херсон.

Росія руйнує Харків

Окрім масованих ударів по Україні росіяни цілеспрямовано руйнують прифронтові міста.

Останніми тижнями особливо дістається Харкову, який атакують ракетами, дронами та авіаційними керованими бомбами.

Цього тижня під час удару по Харкову росіяни зруйнували друкарню видавництва Vivat та вбили там сімох працівників.

А 25 травня росіяни цілеспрямовано вдарили по будівельному супермаркету "Епіцентр", де вбили щонайменше 11 людей та десятки поранили.

Як Росія навесні руйнувала енергетику України

З початку весни 2024 року Росія систематично завдає ударів по українських енергетичних об'єктах.

Останнього разу - 8 травня - під час масованого обстрілу всієї України під ударом опинилися енергооб'єкти у шести областях. Постраждали три теплоелектростанції ДТЕК та об’єкт "Укренерго".

Командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук розповів, що російські війська атакували Україну 55 ракетами різних типів та 21 ударним дроном.

Міністр енергетики України Герман Галущенко заявив, що росіяни атакували об'єкти енергетики, щоб позбавити "можливості достатньо виробляти та передавати електроенергію".

Це був вже п’ятий масований удар енергетиці, починаючи з 22 березня.

Наприкінці березня і на початку квітня російські атаки майже вщент знищили Трипільська і Зміївська ТЕЦ та суттєво пошкодили Дніпровську ГЕС в Запоріжжі.

На Львівщині під ударом опинились підземне газове сховище у Стрийському районі та ТЕС у Червоноградському районі.

Через масовані російські удари по енергетичній інфраструктурі у травні почались аварійні відключення електрики по всій Україні.

Атаки були добре підготовлені заздалегідь, конкретно цілеспрямовані по певних об’єктах. Їхня мета – повний колапс української енергосистеми.

Експерти та енергетики прогнозують, що через російські удари знеструмлення будуть як влітку цього року, так і восени та взимку.

Президент Зеленський також казав, що через удари по газових сховищах взимку проблеми з блакитним паливом будуть як в Україні, так і у ЄС, країни якої зберігали газ на заході України.