Автомобілі з-за кордону можуть подорожчати на 15-20%

Автомобілі з-за кордону можуть подорожчати на 15-20%

На офіційному сайті МВС знаходиться повідомлення про оприлюднення проекту постанови КМУ «Про внесення змін до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів…».

Зазначені зміни суттєво ускладнюють процес реєстрації транспортних засобів, які ввозяться на територію України з-за кордону.

Зокрема проектом встановлюються обов’язкові вимоги щодо проставлення апостилю на документах, які необхідно подати до сервісного центру при реєстрації ввезених автомобілів.

Так, проектом постанови передбачено, що для здійснення реєстрації транспортного засобу будуть прийматися лише документи, які складені за межами України за участю посадових осіб компетентних органів чи надіслані від таких органів. Також передбачено, що ці документи можуть бути прийняті лише при умові їх перекладу на державну мову консульськими установами Міністерства іноземних справ України або офіційними органами інших держав шляхом проставлення на документах апостилю (п.29 проекту постанови).

В деякий випадках ці зміни унеможливлюють поставлення автомобіля на облік. Зокрема це стосується автомобілів із незначними пошкодженнями (капот, бампер, незначні вм’ятини тощо). Це в свою чергу може призвести до необхідності використання для нових схем виготовлення необхідних документів для приховування цих недоліків з метою постановки їх на облік.

За підрахунками, у разі підписання зазначеної постанови КМУ, вартість ввезених автомобілів може зрости для пересічних громадян на 15-20%.

У зв’язку із цим, на сайті Президента зареєстровано петицію щодо недопущення прийняття зазначеної постанови КМУ, яка може ускладнити процес реєстрації ввезених автомобілів та призведе до їх подорожчання. На підтримання петиції проголосували вже більш як 8 тис. громадян.

Петиція знаходиться за посиланням: https://petition.president.gov.ua/petition/100378.

Дорожній Адвокат