"Білі пальто, це для вас..." - Віталій Гайдукевич

"Білі пальто, це для вас..." - Віталій Гайдукевич

Тут, кажуть, деякі голоси пропонують, що тягар відбудови ОРДЛО має лягти на бюджет України? Кхм... Це новий мотив "не твоя війна"? А чому тоді за не нашу війну ми маємо платити? Це у нас типу "капітуляція лайт"? Ну, звісно, сказати, що "за 5 років нічого не змінилося", це глибинний аналітичний висновок, в його фарватері і пропозиція щодо відбудови? А гроші де взяти? Коломойський пообіцяв лише пофарбувати кіоск, а цього мало.

Форма знову виграє у змісту? Може замість масових уроків музики все ж взяти кілька уроків історії? Там вже є відповіді на більшість задач.

Цього дня в 1917 році Центральна Рада проголосила Перший Універсал. Україна стала на шлях до здобуття незалежності. Головний меседж Першого Універсалу «однині самі будемо творити наше життя». Але за 4 роки після того українці примудрилися пересваритися між собою. Шукали ворогів де завгодно: в Києві, Львові, Харкові, Гуляй-Полі, але не бачили їх в Кремлі. Радянська Росія це використала сповна – українська державність була знищена спершу зруйнована пропагандою, а потім знищена силою зброї. Імперський реванш вдягнув маску більшовизму. А що зараз не аналогічний сценарій розігрується? Невивчені уроки історії завжди приносять нові біди.

Цього ж дня в 1941 році під тиском німецьких військ Червона Армія почала відступати із Західної України. Її СРСР окупував як союзник Німеччини в 1939. За два роки Москва розгорнула репресивну машину проти усього політичного українства. Проукраїнська молодь, учасники національних організацій, інтелігенція, священики - тисячами були в тюрмах. Коли німецький окупант почав витискати з Західної України радянського окупанта, НКВД тисячами вбивало в’язнів. Кримінальних злочинців «сов’єти» евакуювали, а решту… Саме 23 червня у в’язниці Луцька кати НКВД вбили майже 2 тисячі людей. Їх розстрілювали з кулеметів, а виживших після цього закидали гранатами. Львів і Чернівці. Стрий і Дрогобич. Луцьк і Рівне, а потім будуть Київ та Умань. Лише на Західній Україні за два тижні радянський режим відступаючи знищив понад 23 тисячі людей.

Винищення українців - це злочин комуністичного режиму і радянської держави. Що робить Росія на окупованих територіях зараз? Те саме – знищує все українське. Що ми маємо робити у відповідь?

Може перш за все зняти біле?
Тактика "ми Д'артаньяни, а інші...", це дорога в нікуди.

Проукраїнські сили мають припинити поборювати одна одну. Слід бачити, що реванш, це зброя Москви. Спершу проти нас задіюють розбрат. А потім приходять репресії. Формула оборони є лише одна - єднатися на захист України зараз. Щоб потім не співати тужливих пісень.
І не казати «а хто ж знав?».

Історія знала. І попереджала.

Віталій Гайдукевич