Бабусині рецепти: "Затірка з молоком"

Бабусині рецепти: "Затірка з молоком"

Всього за кілька хвилин можна приготувати смачний незвичайний молочний суп - затірку. Багато з нас пам’ятає цю страву з дитинства, з бабусиних смачних рецептів. Давайте приготуємо її і для наших дітей. Затірка з молоком прекрасний швидкий варіант сніданку або вечері.

Молочні супи повинні бути в раціоні дітей, особливо перших років життя: вони не подразнюють стінки дитячих шлунків, насичують і зміцнюють і взагалі є прекрасним дієтичним блюдом. До того ж готуються дуже швидко, що при шаленому ритмі життя для батьків теж важливо.

Пропонуємо вам два рецепти приготування затірки на молоці. За першим рецептом приготовану затірку потрібно одразу, ще гарячою подавати до столу. За другим – затірку можна буде зберігати ще кілька днів у холодильнику і просто перед вживанням заливати гарячим молоком, що дуже зручно, наприклад при приготуванні швидкого сніданку для дітей.

Рецепт приготування затірки з молоком для дітей №1

  • Молоко – 1 л
  • Борошно – 150 г
  • Вода – 200 мл
  • . . . . . . . .
  • Вершкове масло – 20 г
  • Сіль – до смаку
  • Цукор – 1 ст.л.
  • Яйце – 1 шт.

Якщо вам доведеться вибирати з яким яйцем готувати затірку: з магазинним чи з домашнім, з жовтим яскравим жовтком, віддайте перевагу домашньому - суп буде мати більш виразний, а значить, і більш апетитний вигляд, та й користі більше.

Щоб приготувати затірку, треба просіяти борошно гіркою в глибоку миску, зробити в середині заглиблення, вбити туди яйце і всипати дрібку солі. Потім старанно перемішати: повинні вийти невеликі грудочки.

Вилити молоко в каструлю, додати туди склянку холодної води, поставити на плиту на середній вогонь. Коли молоко закипить, зменшити вогонь до мінімального. Всипати в каструлю грудочки тіста і добре перемішати. Сіль і цукор додати за смаком. Варити затірку приблизно 15 хвилин, до готовності (час приготування буде залежати від розміру грудочок).

Каструлю з готовим супом зняти з вогню, розлити гарячу затірку по тарілках, в кожну покласти по невеликому шматочку вершкового масла і одразу подавати.

Рецепт приготування затірки з молоком для дітей №2

Особливість цього рецепту в тому, що основу можна приготувати заздалегідь і зберігати в холодильнику кілька діб. Перед подачею на стіл залишається лише додати гарячого молока.

  • Яйце куряче – 1 штука
  • Вода – 1 ½ склянки
  • Борошно – 1 склянка
  • Сіль – 2 щіпки солі
  • Молоко – 1 ½ склянки
  • Вершкове масло – до смаку

Воду налити в каструлю, поставити на вогонь і трохи посолити. Яйце збити виделкою в чашці разом з сіллю. Борошно всипати гіркою в глибоку тарілку. Зробити заглиблення і влити в нього збите яйце. Виделкою перемішувати в різні боки, щоб яйце змішалося з борошном, але не злиплося в один клубок.

У тарілці повинна вийти розсипчаста маса яєчно-борошняних дрібних пластівців. У киплячу воду всипати пластівці, інтенсивно розмішуючи їх виделкою. Зменшити вогонь. Не перестаючи помішувати довести до кипіння. Якщо води в каструлі занадто багато і маса не густіє - просто всипте 1-2 толові ложки борошна, не забуваючи швидко розмішувати, щоб мука розподілилася рівномірно, а не злиплися в один ком. Прокип'ятити кілька хвилин. Зняти з вогню. Це вийшла основа для молочної затірки.

Налити її в глибоку тарілку, покласти шматочок вершкового масла, щоб він розтанув. Потім залити молоком. Якщо молоко брати холодним з холодильника - затірка вийде зовсім не гарячою. Для більш гарячого варіанту молоко повинно бути кімнатної температури. Частину основи затірки, що залишилася, можна зберігати в холодильнику не довше 2 діб.