Бабусині страви: "Аджарське хачапурі"

Бабусині страви: "Аджарське хачапурі"

Аджарське хачапурі — також називається ачарулі або аджарулі, і вирізняється тим, що випікається видовженої форми, а посередині прикрашене залитим яйцем.

  • Сир - 250 грам
    Борошно пшеничне - 3 склянки
    Яйця - 4 шт.
    Дріжджі (швидкі) - 5 грам. Молоко - 1 стакан
    Сіль, цукор, рослинне і вершкове масло.



  • Борошно обов'язково просіяти. Це важливо не тільки тому, що відсіваються різні «цікаві» речі: камінчики, лушпиння, грудки. Це важливо для «підняття» дріжджового тіста, для насичення тесту киснем. Борошно просіяти в глибоку емальовану миску. Всипати в борошно 5 грам «швидких» дріжджів, 2 ч.л. цукру і неповну чайну ложку дрібної солі. Ретельно переміщати все виделкою.

    В окремій мисочці змішати виделкою 3/4 склянки злегка підігрітого (35-40 градусів) молоко і 2 ст.л. рослинної олії. Вилити рідину в миску з борошном і замісити м'яке тісто.

    Тісто треба замішувати досить ретельно. В результаті тісто повинно вийти гладке і еластичне, і зовсім не повинно липнути до рук.

    Скачати тісто в кулю і покласти в глибоку миску, злегка посипану борошном. Накрити чистою тканинною серветкою і поставити в тепле місце на 45 хвилин. Через три чверті години тісто вимісити, скачати в кулю і ще залишити на 45 хвилин.

    Поки тісто визріває, приготувати начинку. Молодий сир розім'яти руками або вилкою. Можливо, навіть зручніше натерти сир на дрібну тертку. Додати в сир чверть склянки залишився молока і розмішати до однорідної маси. Повинна вийти густа маса, практично не поточна.

    Готове тісто злегка вимісити і розділити на три частини.

    На посипанномборошном столі розтягнути руками шматки тіста в прямокутники (умовно), або допомогти собі качалкою. Викласти на тісто начинку з сиру, відступаючи від краю на 2 см.

    Руками скласти краї тіста з коротких сторін і закрутити їх на зразок джгута. Бортики, ближче до кінців, злегка защипнути, щоб хачапурі стали походи на човник.

    Перекласти хачапурі на деко, застелений пергаментним папером. Можливо, варто трохи змастити папір рослинним маслом. Тоді точно хачапурі не пристане.

    Розбити одне куряче яйце і відокремити білок. Жовток злегка збити і змастити ним тісто.

    Поставити хачапурі в розігріту до 220-230 градусів духовку і випікати 20 хвилин. За цей час тісто буде абсолютно готове і підрум'яниться. Далі - важливий момент. Треба випустить на сирну начинку кожного хачапурі яйце. Якщо вийшло так, що начинки багато, то можна випустить частину білка, а не весь. Але треба, щоб жовток залишився цілим. Покласти на начинку невеликий шматочок вершкового масла Поставити деко з хачапурі в духовку ще на 3-4 хвилини, щоб вершкове масло розплавилося, а яйце початок застигати. Але запікати яйце до твердого стану не треба. Суть аджарського хачапурі - м'яка і навіть рідкуватий начинка, в яку треба вмочати шматочки тіста, обламуючи їх з бортика.