Бабусині страви: "Цибульковий пай"

Бабусині страви: "Цибульковий пай"

Інгредієнти:

  • Тісто:
  • 675 г борошна
  • 1 ч.л. солі
  • 255 г вершкового масла
  • 300 мл води
  • 1 збитий жовток (для змащування, обов'язково!)
  • Начинка:
  • 30 г верш. масла
  • 2 середні цибулини
  • 500 г сиру (досить твердого)
  • 4 ст.л. жирних вершків (33% +)
    сіль (якщо сир не солоний)

  • Спосіб приготування:

    Тісто дуже приємне і на дотик, і для розкочування. Тому всі непрості, на перший погляд, махінації того варті.
    Шматочки масла розтопіть разом з водою і доведіть до кипіння.
    У велику миску просійте борошно з сіллю і зробіть поглиблення. У нього влийте масло. Замісити тісто. Якщо рукам гаряче, спочатку помішати можна дерев'яною ложкою.
    Для начинки розтопіть масло в сотейнику, там же стушкуйте лук, поки він не стане м'яким і не віддасть достатньо рідини (близько 10 хвилин на повільному вогні). Перекладіть в холодний посуд і остудіть.
    У великий посуд потріть сир. Додайте яйця, вершки і перемішайте.
    Дві третини тіста розкачайте так, щоб вдалося вистелити форму і трохи спустити з бортиків. Товщина приблизно 0.5см. Викладіть начинку і вирівняйте поверхню.
    Решту третину тесту розкачати в прямокутник, накриємо начинку і завернемо краєчки тіста всередину.
    Розігрійте духовку до 180. Змастіть всю поверхню пирога жовтком і відправте випікатися 50 хвилин. Ще хвилин 10 його можна потримати в вимкненій духовці.