Бабусині страви: "Хлібний квас"

Бабусині страви: "Хлібний квас"

Сьогодні приготування домашнього квасу як ніколи актуально. На це є кілька причин. По-перше, зараз сезон приготування окрошки, в якій квас - головний компонент. По-друге, спека. Квас прекрасно втамовує спрагу.

  • Інгредієнти:
    Вода - 20-25 л
    - Овес або ячмінь - 100 г
    - Житній хліб - 1600 г
    - Дріжджі сухі - 100 г
    - Житнє борошно грубого помолу - 50 г
    - Цукор - 2 кг

  • Спосіб приготування:

    Житній хліб, зерна вівса або ячменю підсмажити до утворення коричневої скоринки. Воду спарити і крутим окропом залити хліб і зерна і залишити на 8:00 для настою. Дріжджі розвести теплим настоєм, додати житнього борошна та цукру, дати підійти.
    Настій процідити через сито, додати цукор, добре перемішати, щоб цукор повністю розчинився, ввести підійшовші дріжджі, розмішати і залишити в теплому місці для бродіння на 12-20 годин. Час залежить від температури повітря і від свіжості дріжджів.
    Готовий квас процідити, розлити у посуд, щільно закрити кришкою і поставити в холодне місце.