Бабусині страви: "Картопляні хачапурі в мультиварці"

Бабусині страви: "Картопляні хачапурі в мультиварці"

Хачапурі — це дуже смачні пиріжечки з сирною начинкою, для їхнього приготування потрібна неабияка майстерність. Картопляні хачапурі — це спрощений варіант класичної страви, у приготуванні якої використовується картопляне тісто, а самі хачапурі виходять невеликого розміру. В мультиварці картопляні хачапурі готуються на відмінно — вони виходять в міру підсмаженими, а сирна начинка встигає розплавитися, але не витікає з перепічки.

Інгредієнти:

  • 1 кілограм картоплі;
  • 200 грамів адигейського сиру;
  • 100 грамів будь-якого твердого сиру;
  • 1 яйце;
  • 200 грамів борошна;
  • 2-3 зубчики часнику;
  • 2 столові ложки сметани;
  • рослинна олія для смаження;
  • зелень;
  • сіль.

  • В процесі приготування картопляних хачапурі будуть задіяні одразу два режими мультиварки — варіння на пару і випічка. Для початку треба приготувати картопляне тісто. Картоплю почистити, порізати — дрібну картоплю достатньо розрізати навпіл, велику — розділити на чотири частини. Покласти картоплю на решітку мультиварки і готувати в режимі варіння на пару протягом тридцяти хвилин. За цей час картопля стане м’якою, але не розвариться. Перекласти картоплю в миску, посолити і розтовкти без додавання молока і масла. Дати картопляному пюре трохи вистигнути. Тоді в пюре додати одне яйце і все добре перемішати. Потім додати в картопляне пюре приблизно одну склянку борошна (додавати по столовій ложці) і ретельно перемішати. Борошно спочатку вмішують в тісто ложкою, а тоді руками. Готове тісто виходить пластичним і майже не липне до рук. Дати тісту трохи відпочити — 10-15 хвилин.

    Поки тісто відпочиває приготувати начинку. Для цього адигейський і твердий сири натерти на крупній тертці, додати до них пропущений через часникодавку часник, все добре перемішати — начинка готова. Адигейський сир вже містить достатню кількість солі, тому начинку можна не солити. Відкласти три столові ложки начинки для приготування соусу.

    Коли тісто і начинка готові, можна переходити до ліплення хачапурі. Робити це краще мокрими руками — тісто не буде липнути до рук і хачапурі вийдуть рівними і красивими. Для зручності поставте на стіл ємність з холодною водою, в якій за потреби будете мочити руки. Відщипнути шматочок тіста розміром з середнє яблуко, сформувати з нього коржик, робити це краще руками, не використовуючи качалку. Покласти на тісто столову ложку з гіркою сирної начинки, краї тіста зімкнути у вузлик, таким чином вийде симпатична картопляна кулька. Долонями трохи сплюсніть кульку з двох боків, щоб вийшов невеличкий круглий пиріжок. Не варто робити коржик занадто тонким, інакше він може порватися під час обсмажування. Працювати з картопляним тістом дуже легко — воно добре розминається і заліплюється, надійно приховуючи сирну начинку.

    В каструлю мультиварки додати 2-3 столові ложки рослинної олії і ввімкнути режим випікання на 45 хвилин. В розігріту олію викласти хачапурі, у мене поміщається 5 штук. Обсмажувати хачапурі протягом 10 хвилин з кожного боку до утворення золотавої скоринки. Перевертати хачапурі треба дуже акуратно — картопляне тісто дуже ніжне. Перекласти готові хачапурі на тарілку і відправити в мультиварку наступну порцію картопляних коржиків. З вказаної кількості тіста виходить десять картопляних хачапурі.

    Поки хачапурі смажаться можна приготувати соус — змішати три столові ложки сирної начинки з трьома столовими ложками сметани, додати дрібно нарізану зелень — кріп і петрушку. Подавати хачапурі на стіл краще гарячими, щедро приправленими соусом. Добре поєднуються картопляні хачапурі зі свіжими овочами — огірками і помідорами. Це дуже ситна і разом з тим зовсім нежирна страва. Часник в сирний соус з зеленню надають картопляним хачапурі пікантного смаку і аромату.