Бабусині страви: "Медовик"

Бабусині страви: "Медовик"

Інгредієнти:

  • для тіста:
  • 380гр борошна
  • 220гр цукру
  • 3 яйця
  • 75гр вершкового масла нарізаного кубиками
  • 2 стол.ложки меду
  • 2 стол.ложки коньяку
  • 1 чайн.ложкі соди
  • для просочення коржів:
  • 100мл дуже міцного чаю
  • 2 чайн.ложкі цукру
    2 часточки лимона
    для начинки з цитрусового заварного крему - курда:
    150мл свіжовичавленого апельсинового соку
    2 стол.ложки лимонного соку
    цедра 1 лимона
    цедра половини апельсина
    3 жовтки
    2 стол.ложки борошна
    4 стол.ложки цукру
    щіпка солі
    для сметанного крему:
    1 кг 30% сметани
    220гр цукру
    3 стол.ложки згущеного молока
    1 стручок ванілі бурбонів
    для декору:
    2 стол.ложки меду середньої густоти або цитрусового джему
    100гр волоських горіхів
    обрізки від коржів
    крім того:
    пергамент для випічки
    кондитерська кисть

  • Спосіб приготування:

    Тісто. В жароміцному посуді збийте яйця і цукор до однорідності. Додайте нарізане кубиками вершкове масло, мед, коньяк і соду (не слід гасити соду оцтом або замінювати її розпушувачем - мед все зробить сам). Поставте посуд на водяну баню і при безперервному помішуванні доведіть до кипіння, але не кип'ятіть. Зменшіть вогонь і готуйте, помішуючи, ще 10 хвилин. Додайте в масу 300гр просіяного борошна і ретельно перемішайте. Зніміть тісто з водяної бані. Робочу поверхню присипте 80гр борошна, викладіть тепле тісто. Вимісіть тісто до еластичності і розділіть на 6 частин. Шматочок тіста розмістіть на дні круглої форми (d = 25см) і розкачайте. Дуже акуратно перекладіть корж на сухий пергамент і випікайте в розігрітій до t = 180С духовці 4,5-5 хвилин. Корж повинен пропектися, придбати золотистий колір, але не стати сухим. Його краї не повинні бути твердими, як у печива. Якщо корж почне здуватися бульбашками при випіканні, то наступні проколіть в декількох місцях виделкою. У спечених і охолоджених коржів підрівняйте краєчка.
    Заварний цитрусовий крем - курд. З 1 лимона і 1/2 апельсина зніміть цедру. Вичавіть з лимона 2 стол.ложки соку, а з 2-х апельсинів 150мл соку. Змішайте в сотейнику з товстим дном соки цитрусових, 2 види цедри, цукор, щіпку солі, просіяне борошно й жовтки. Поставте сотейник на середній вогонь і доведіть до кипіння, постійно збиваючи. Зменшіть вогонь до мінімального і готуйте крем, помішуючи, ще 1,5-2 хвилини. Слідкуйте, щоб суміш не підгоріла. Зніміть крем з вогню і протріть через сито з дуже дрібним осередком. Відставте в сторону.

    Для просочення корж зробіть дуже міцний і солодкий чай з двома часточками лимона.

    Сметанний крем. Стручок ванілі обережно розріжте в поздовжньому напрямку, вістрям ножа вичистіть насіння. З'єднайте сметану, цукор, згущене молоко і насіння ванілі. Збийте крем міксером до однорідної маси.
    Збірка торта. Викладіть корж на сервірувальну тарілку. Дуже тонким шаром чаю змастіть верх і бочка коржа. Рівномірно розподіліть по просякнутому коржу півтори стол.ложки цитрусової начинки. Поверх цитрусової начинки нанесіть шар крему зі сметани. Зберіть торт, просочуючи коржі і змащуючи їх по черзі кремами. Верхній корж просочується чаєм, але не змащується цитрусової начинкою!
    Декор торту. Верх і боки намастіть сметанним кремом. Подрібніть в крихту волоські горіхи та обрізки коржів, а потім з'єднаєте. Присипте облямівку і бочка торта крихтою (на боки дуже зручно наносити крихту за допомогою шпателя або ножа з широким лезом). Медом або цитрусовим джемом нанесіть на поверхню торта малюнок, лучиною зробіть візерунки.
    Приберіть торт на ніч у холодильник.