Бабусині страви: "Паста Карбонара"

Бабусині страви: "Паста Карбонара"

Класична італійська паста Карбонара – це спагетті з обсмаженими шматочками панчетти (сиров’ялений бекон) чи гуанчеале (сиров’ялені свинні щоки) під соусом, що складається з яєць та сиру Пармезан і / чи Пекоріно Романо.


Інгредієнти:

  • спагетті - 200 - 250г
  • яйця - 2 шт.
  • бекон або грудинка - 150 г
  • сир Пармезан - 50 г
  • оливкова олія
  • сіль, свіжомелений чорний перець

  • Готуємо соус. Пармезан потерти на дрібній терці.
    Яйця перемішати вінчиком до однорідного стану.
    До яєць додати сир і, за бажанням, одну ложку оливкової олії.
    Все ретельно перемішати. Соус готовий.
    Бекон або грудинку порізати тоненькими (товщиною 2-3 мм) невеликими шматками.
    На сковорідці розігріти трошки оливкової олії, викласти шматочки бекону / грудинки (якщо використовуєте грудинку, на даному етапі її слід посолити) і швидко обсмажити на великому вогні до хрусткої скоринки. Після цього обсмажені шматочки слід викласти на паперовий рушник, який вбере зайвий жир.
    Потім макарон викласти у киплячу підсолену воду і відварити до стану al dente (з італ. al dente – на зуб; наче трошки недоварений).
    Готовий макарон відкинути на друшляк (в жодному разі не промивати), при цьому обов’язково зберегти склянку води, в якій він варився. Цю воду, при потребі, ми використаємо пізніше. Потім гарячий макарон помістити назад в теплу каструлю. До нього додати яєчний соус і швидко перемішати.
    Макарон, в який додається соус, повинен бути дуже гарячим. Тепла має вистачити, щоб розплавився сир і яйця дійшли до готовності. Якщо після вимішування паста виходить липкою, їй не вистачає вологи, – долийте потрібну кількість збереженого “бульйону”, де варився макарон. В результаті, після перемішування, паста має вийти достатньо вологою і неначе шовковистою.
    До пасти додати смажений бекон і ще раз перемішати.
    Страву одразу розкласти в порційні, бажано, теплі тарілки, зверху присипати грубомеленим чорним перцем і, за бажанням, тертим сиром та подавати до столу. Паста Карбонара готова