Бабусині страви: "Риба в желе"

Бабусині страви: "Риба в желе"

Інгредієнти:

  • тріска (пікша, сайда, хек, минтай) - 1,5-1,7 кг
  • морква (велика: 1-в бульйон, 1 - на прикрасу) - 2 шт
  • цибуля ріпчаста (велика) - 1 шт
  • селера корінь (шматочок)
  • петрушкап - 1 пуч.
  • перець чорний (горошком) - 15 шт
  • лавровий лист - 3-4 шт
  • гвоздика (в бутонах) - 3 шт
  • майонез - 300 г
  • желатин (за потребою)
  • перець духмяний (горошок) - 4 шт


  • Спосіб приготування:

    Приготувати продукти і спеції: почистити моркву, цибулю і селеру. Рибу почистити і обробити на філе без шкіри. Нічого не викидаємо, всі відходи ретельно збираємо в окрему миску: луску, плавники, шкіру, кістки, хвостик. У каструлю скласти всі відходи, додати моркву, нарізану на шматочки, цибулю, нарізану на четвертинки, селеру й коріння, якщо вони є, і стебла від петрушки (зелень піде на прикрасу).

    Залити холодною водою (приблизно 1500-1700 мл). Довести до кипіння і варити на дуже маленькому вогні, щоб ледь кипіло, 1:00. Бульйон (він вийде прозорим) процідити через кілька шарів марлі. Цього прозорого бульйону відлити в баночку приблизно 400-450 мл. У решту бульйону покласти шматки філе, довести до кипіння і на слабкому вогні варити приблизно 15-20 хвилин. За 5 хвилин до готовності додати перець чорний і запашний, гвоздику і лаврушку. Трохи посолити, але так, щоб бульйон був злегка недосолений тому, що потім буде додаватися майонез.

    У відлитий прозорий бульйон додати 20 г желатину. Готову рибу вийняти з бульйону шумівкою в миску і накрити на годину. Бульйон, що залишився заміряти і додати в нього желатин із розрахунку 40 г на 1 літр + 5 г. Коли желатин набубнявіє, розчинити його підігріванням і знову охолодити бульйон. Рибу розтріпати руками на невеликі шматочки (ножем краще не різати, тому риба дуже ніжна, вона тільки помнеться). Всі кісточки, перчинки і гвоздички ретельно вибрати. У каструлю викласти майонез. По частинах додавати бульйон, ретельно перемішуючи віночком (ні в якому разі не навпаки, інакше майонез залишиться грудками).

    Отримане біле желе відлити в банку приблизно 350-400 мл. У решту білого желе додати рибу й дрібно нарізану зелень кропу і петрушки, перемішати. Викласти рибу з желе в форму (або кілька невеликих форм), розрівняти і поставити в холодильник, поки вона повністю не застигне. Застигле желе вийняти з холодильника і акуратно залити білим желе, яке відлили раніше. Знову прибрати в холодильник до повного застигання. Тим часом підігріти відлитий раніше прозорий бульйон з желатином до повного його розчинення і остудити отримане прозоре желе.

    Тепер творчість! На чистому білому фоні розкласти зелень і прикраси з моркви. З чайної ложки обережно покрапати на них у різних місцях прозорим желе і акуратно відправити в холодильник на 5-10 хвилин. Це робиться для того, щоб при заливанні прозорим желе, прикраси не впливли і не зрушили з місця. Після того, як прикраси добре застигнуть, вийняти холодець і акуратно залити його прозорим желе. Знову відправити в холодильник для остаточно застигання.