Бабусині страви: "Шоколадний Наполеон"

Бабусині страви: "Шоколадний Наполеон"

Інгредієнти:

  • Для шоколадного МАСЛА:
  • 200 гр вершкового масла
  • 100 гр гіркого шоколаду 72%
  • 100 гр рисового борошна
  • Для листкового шоколадного тіста:
  • 400 гр шоколадного масла
  • 500 гр борошна
  • 30 гр какао порошку
  • 280 мл крижаної води
  • 1 яйце
  • 1 ст.л. лимонного соку
    щіпка солі
    Для крему:
    500 мл вершків 33-38%
    200 мл молока
    1 яйце
    200 гр цукру
    1 стручок ванілі
    100 гр гіркого шоколаду
    1 ст.л. кукурудзяного крохмалю
    50 гр волоських горіхів
    ДЛЯ КРИХТИ:
    обрізки коржів
    50 гр волоських горіхів
    50 гр цукрової пудри
    1/2 ч.л. меленої кориці
    ДЛЯ ПРИКРАСИ:
    лист пергаменту, вирізаний під розмір торта
    цукрова пудра
    -------------
    форма = d24

  • Спосіб приготування:

    Шоколадне масло: На водяній бані розтопити шоколад. Додати в нього м'яке вершкове масло і ретельно перемішати. Всипати в масу просіяне рисове борошно і перемішати до однорідної гладкої маси. Перекласти масу в чистий посуд з щільною кришкою і прибрати в морозилку на 1:00.

    ТІСТО: У склянку (200 мл) влити яйце, долити крижаної води доверху, вилити в миску. Додати сіль, лимонний сік і ще 100 мл крижаної води. Борошно просіяти разом з какао-порошком, в центрі зробити поглиблення, влити яєчну суміш і швидко замісити однорідне тісто. Вимішувати тісто руками до повної еластичності. Скачати в кулю, накрити рушником і залишити на 20 хв. Потім розкачати в пласт (краєчка повинні бути тонше середини), присипати борошном, знову накрити і залишити на столі на 10 хв.

    Дістати шоколадне масло і нарізати тонкими пластівцями. Викласти їх на пласт тіста: по довгих сторонах до країв залишити 1,5-2 см, а короткі краєчка загорнути поверх масла і скріпити між собою. Защипнути відкриті сторони отриманого прямокутника і залишити на столі під рушником ще на 10 хвилин. Візуально розділити прямокутник на 4 вертикальні смуги, з країв скласти тісто по «згинах» в середину і ще раз навпіл. Вийшла заготівля в 4 шари, яку прибираємо в холодильник на 20 хвилин. Дістати тісто і розкачати на присипаної борошном поверхні в прямокутник завтовшки 1 см. Повторити процес складання вчетверо і ще раз прибрати в холод на 20 хвилин. Повторити ту ж операцію (розкачати - скласти - охолодити) ще 2 рази, кожен раз охолоджуючи по 20 хв.

    Далі дістати повністю готове тісто. (В приміщенні відкрити вікно: листкове тісто любить прохолоду).
    Тісто розрізати на 6 частин, кожну частину тонко розкачати і вирізати коло / квадрат потрібного розміру, виделкою зробити проколи по всій поверхні пласта. Не забудьте: тісто злегка зменшиться після випічки! Обрізані краєчка залишити на пергаменті.
    У розігрітій духовці (200 * С) випікати коржі разом з обрізками по 7-10 хвилин. Коржі скласти разом з пергаментом один на одного і повністю остудити.

    КРЕМ: Стручок ванілі розкрити і вичистити насіння. У склянці (200 мл) холодного молока збовтати жовток і крохмаль до однорідності. На невеликому вогні закип'ятити вершки з насінням ванілі і з цукром до повного його розчинення, енергійно помішуючи віночком, влити в киплячі вершки молочно-яєчну суміш і виварювати на малому вогні до загусання. Зняти з вогню, процідити крем в чистий посуд, злегка остудити і ввести в крем поламаний шоколад. Додати подрібнені волоські горіхи і збити міксером до однорідної густої маси, перелити в чистий посуд з щільною кришкою і остудити.

    КРИХТИ: Обрізки коржів разом з волоськими горіхами подрібнити в крихту. Додати в масу цукрову пудру і корицю і пробити блендером до однорідності.

    ЗБІРКА: 5 ст.л. крему залишити для змащування боків торта. Готові коржі рясно промащувати кремом, складаючи один на одного шарами. Зверху торт рясно присипати крихтою. Накрити торт харчовою плівкою, зверху поставити невеликий вантаж і прибрати в холод на 4-5 годин.

    ПРИКРАСА: Дістати торт, ножем підрівняти краєчка торта. Пензликом змастити краєчка відкладеним кремом і декорувати крихтою. З пергаменту вирізувати коло, рівний діаметру торта. З вирізаного кола зробити сніжинку - трафарет. Покласти сніжинку на верх торта і посипати цукровою пудрою. Акуратно зняти, не порушивши малюнок.