Бабусині страви: "Шоколадний туррон з повітряним рисом"

Бабусині страви: "Шоколадний туррон з повітряним рисом"

Інгредієнти:

  • На велику плитку туррон:
  • 125 г чорного шоколаду
  • 150 г молочного шоколаду
  • 15 г масла какао
  • 15 г соєвого лецитину
  • 70-75 г повітряного рису (або сирий рис і олія без запаху)

  • Спосіб приготування:

    Масло какао і соєвий лецитин - продукти, які досить важко знайти. Масло какао варто шукати в магазинчиках для кондитерів, соєвий лецитин продається у будь-якому дієтичному магазині. Навіщо потрібен лецитин? Він дуже активно використовується в кондитерській справі. В принципі, можна обійтися без нього, але він додає шоколаду чудову легкість. Без нього туррон вийде щільнішим. Масло какао при необхідності можна замінити на звичайне вершкове або рослинний жир. Природно, всі ці маніпуляції з інгредієнтами приведуть до того, що смак і консистенція зміниться, але туррон в будь-якому разі залишиться смачним.

    Отже, далі все дуже просто.
    Змішати обидва типи шоколаду. Додати масло какао і розтопити все разом на водяній бані. Зняти з вогню, додати соєвий лецитин. Для виготовлення туррону класичної форми - плитки користуються коробочками, але можна використовувати і будь-які зручні форми, в т.ч. для цукерок. Коли суміш охолоне до 30С, вмішати повітряний рис (не раніше! - Інакше він розмокне і не буде хрустіти). Викласти у форму. Дати застигнути при кімнатній температурі. Готовий туррон виймається з форми без проблем. При бажанні, можна полити його зверху глазур'ю з розтопленого шоколаду, дати застигнути і прикрасити. Він прекрасний своєю нерівністю і шорсткістю. Подають туррон, нарізаним на шматочки, разом з іншими турронами. Те ж саме можна зробити і з білим шоколадом.

    Для приготування повітряного рису потрібен рис та олія без запаху. Рис відварити у великій кількості води 20-25 хвилин. Завдання - щоб рис злегка переварився, але рисинки не злиплися. Відкинути на друшляк, дати воді стекти, просушити серветками. Розсипати рис в 1 шар на лист, застелений пекарським папером. Поставити в розігріту до 100С духовку, зменшити температуру до 80С, сушити 1,5-2 години. До повного зневоднення. Повинні вийти абсолютно висохлі рисинки. Це важливо. Коли рис висохне повністю, розігріти сковороду з маслом (1-1,5 см в сковороді, потрібно щоб рис плавав). Масло має бути гарячим, але не диміти. Маленькими порціями беремо рис, кидаємо в киплячу олію. Рисинки здуваються практично відразу. Виловлюємо їх шумівкою, викладаємо на паперові серветки, щоб стік жир. Виходить повітряний рис.