Бабусині страви: " Сирний пиріг з чорницею"

Бабусині страви: " Сирний пиріг з чорницею"

Такий сирний пиріг чудово смакує саме з чорницею, але, за бажанням, чорниці можна замінити на інші ягоди (малину, вишню), головне, щоб ягоди були з кислинкою. Кисломолочний сир для цього пирога краще брати однорідний, пастоподібний, інакше його доведеться перетерти через сито, або разом зі сметаною подрібнити блендером.


Інгредієнти:

  • борошно - 250 г
  • маргарин або вершкове масло - 150 г
  • сметана - 350 г (0,5 склянки)
  • розпушувач - 1 ч. л.
  • кисломолочний сир (у мене 5% жирності) - 500 г
  • яйця невеликого розміру - 3 шт.
  • цукор - 150 г
  • ванільний цукор - 3 ч. л.
  • манна крупа - 1 ст. л.
  • чорниці - 300 г

  • У посудину просіяти борошно, додати розпушувач. Перемішати.
    До борошна додати порізане кубиками масло або маргарин, перетерти до стану крупних крихт.
    Потім додати сметані і замісити нетуге тісто. Накрити його рушничком і покласти в холодильник приблизно на 30 хв., поки буде готуватися начинка.
    В глибоку миску викласти сир, додати сметану і перемішати все ложкою або міксером. Якщо сир зернистий, з грудочками, тоді його разом зі сметаною слід подрібнити блендером.
    До сиркової маси додати манну крупу і перемішати.
    В окремій мисці яйця з цукром та ванільним цукром збити міксером до світлої пишної маси.
    Збиті яйця додати до сиркової маси і ще раз збити/перемішати міксером.
    Потім додати чорниці і дуже акуратно перемішати ложкою. Начинка для пирога готова.
    Тісто розкачати в круг на присипаній борошном стільниці. Діаметр тіста має бути трохи більший за діаметр форми, приблизно на 10 см.
    Тісто викласти у форму і сформувати бортики висотою 5 см. З тістом слід працювати швидко, щоб сиркова маса не осіла.
    Начинку ще раз акуратно перемішати ложкою і вилити у форму.
    Випікати пиріг у розігрітій до 180 °С духовці, приблизно 45 хв. Після випікання пиріг ще на 10 хв. залишити в духовці з привідкритими дверцятами. Потім пиріг вийняти з духовки, повністю остудити, за бажанням, притрусити цукровою пудрою і подавати до столу. Сирний пиріг з чорницею готовий.