Бабусині страви: "Торт "Кавоман"

Бабусині страви: "Торт "Кавоман"

Інгредієнти:

  • для шоколадних коржів:
  • 230гр яєць
  • 125гр цукру
  • 150гр пшеничного борошна
  • 175гр вершкового масла
  • 200гр гіркого 70-76% шоколаду
  • 25гр розчинної кави в порошку
  • 10гр ванільного цукру
  • 3/4 чайн.ложки розпушувача тіста
  • щіпка солі
  • для просочення коржів:
    170гр води
    120гр цукру
    1,5 стол.ложки коньяку
    для кавово-шоколадною прошарку:
    150гр води
    10гр розчинної кави в порошку
    200гр 70-76% гіркого шоколаду
    для сирного крему:
    500гр сиру Маскарпоне
    250гр вершкового сиру Альметте
    70гр дрібнокристалічного цукру
    для шоколадної глазурі:
    200гр 33-35% вершків
    200гр темного 50-56% шоколаду
    крім того:
    роз'ємна форма d = 25см
    кондитерська папір для випічки
    жир для змащування форми

  • Спосіб приготування:

    Шоколадний корж.
    У мисці з'єднайте подрібнений шоколад і нарізане вершкове масло. Поставте ємність на водяну баню і розтопіть вміст, помішуючи лопаткою, до однорідної маси. Остудіть шоколад при кімнатній температурі.
    З'єднайте яйця, каву, цукор, ванільний цукор і щіпку солі. Збийте суміш міксером до пишної піни (крупинки кави повинні повністю розчинитися).
    Додайте розтоплений шоколад з маслом і знову збийте.
    Просійте поверх маси борошно і розпушувач тіста. Збийте на мінімальній швидкості до однорідної консистенції.
    Роз'ємну форму змажте тонким шаром жиру, дно форми покрийте кондитерським папером для випічки. Викладіть тісто у форму і розрівняйте.
    Випікайте корж в розігрітій до t = 180С духовці 28мін (готовність - суха скіпка). Готовий корж перекиньте на решето, викладене папером для випічки, зніміть форму і остудіть.

    Коньячне просочення.
    Для коньячного просочення цукор і воду доведіть в сотейнику до кипіння. Зніміть сотейник з вогню, остудіть сироп, а потім ароматизуйте коньяком.
    Акуратно зніміть з охололого коржа папір для випічки і розріжте по горизонталі на 2 частини. Просочіть коржі вистигшим коньячним сиропом.
    Шоколадно-кавовий прошарок.
    Доведіть до кипіння в сотейнику каву і воду. Зніміть сотейник з вогню і негайно всипте подрібнений гіркий шоколад. Помішуючи, розчиніть шоколад у каві. Остудіть шоколадну масу в холодильнику до легкого загусання (наприклад поставте масу на 6 хвилин в морозильну камеру).
    Густу, але гладку шоколадну масу нанесіть на нижній корж і прикрийте другим коржем. Приберіть торт в морозильну камеру на 10 хвилин (шоколад повинен склеїти коржі).

    Сирний крем.
    Увага! Продукти для крему повинні бути кімнатної температури! Збийте вершковий сир Альметте і цукор до пишноти. Додайте сир Маскарпоне і збивайте до утворення однорідної й гладкої маси.
    Змастіть сирним кремом верх і боки торта. Вирівняйте крем за допомогою шпателя або ножа з широким лезом.
    Приберіть торт в холодильник до загусання сирного крему (приблизно 2:00).

    Шоколадна глазур.
    Доведіть в сотейнику вершки до кипіння. Зніміть сотейник з вогню і негайно всипте подрібнений шоколад. Розчиніть шоколад у вершках до гладкої маси.
    Злегка остудіть глазур (5 хвилин при кімнатній температурі) і розподіліть на поверхні торта так, щоб вона стікала по краях. Приберіть торт в холодильник до повного застигання глазурі.