Точно можна сказати: цей торт, торт-казка, торт-легенда - один із символів міста Києва. Причому, був він таким, як в радянські часи, починаючи з 1956 року, так і зараз. Ще б пак: два коржі горіхового безе з кремовою прошарком і прикрасами - створення ніжне, тендітне і ласе. Але за те його і цінують, звідси і бажання у кожній, не чужій кондитерській справі господині приготувати його власноруч.В рецептурі «Київського торта» використовували горіхи кешью як ми пам'ятаємо, які згодом замінили фундуком. Підробки і більш бюджетні копії «Київського» часто робили і роблять з арахісом. Ми ж сьогодні приготуємо одну з «авторських» версій цього торта - з обсмаженими волоськими орехамі. Однак, ніщо не заважає вам приготувати вдома його, використовуючи будь-які горіхи.
Інгредієнти:
Ванілін - 1,5 г,
Какао - 50 г,
Олія - 50 г
Спосіб приготування:
Обсмажуємо горіхи, просіваємо борошно. Горіхи, до речі, хто б що не говорив кладуться цілими, в крайньому випадку половинками.
Збиваємо 200 г цукрової пудри з білками. Білки рекомендують охолоджувати перед збиванням і збивати в знежиреному посуді.
Також дуже важливо стежити за тим щоб у білки не потрапило ні краплі жовтка - не зіб'ються білки. Цукор додаємо поступово, у кілька прийомів.
В результаті повинна вийти щільна глянцева маса. Борошно змішуємо з горіхами, акуратно перемішуючи вводимо в збиті білки.
Мішати довго не треба-інакше білки осядуть.
Випікаємо, точніше висушуємо на деку-запікання не допускати, вистелене папером, два коржа при температурі 120 градусів протягом 2-х годин.
Перші 15 хвилин дверцята духовки повинна бути трохи привідкриті. Коржі безе можуть трохи тріснути всередині, це абсолютно нормально.
Крем Шарлотт. Окремо збиваємо вершкове масло і молоко з цукром і ваніллю. Доводимо суміш молока, цукру та ванілі до кипіння і тонкою цівкою вливаємо у збите яйце. Збиваємо до охолодження і з'єднуємо зі збитим маслом. Розділяємо крем на дві частини. В одну з частин додамо какао, розведене рослинною олією, і акуратно перемішаємо.
Випечені коржі охолоджуємо і витримуємо в духовці. Потім знімаємо їх з паперу, підрівнюємо їх ножем. На нижній корж викладаємо половину білого крему, розрівнюємо. Накриваємо другим коржем. Бока закриваємо кремом. Зверху торт покриваємо шоколадним кремом. Бока також можна обсипати подрібненим безе. Якщо є бажання прикрашаємо зверху кремом зображуючи гілку квітучого каштана.
Торт готовий!