Бабусині страви: "Вареники з квашеної капусти і гречки по галицьки"

Бабусині страви: "Вареники з квашеної капусти і гречки по галицьки"

Інгредієнти:

  • борошно - 500 г
  • вода - приблизно 300 г
  • сода - 1 ч. л. (без вершка)
  • лимонний сік - 1 ст. л.
  • дрібка солі
  • квашена капуста - 2 склянки
  • варена гречка (солена) - 2 склянки
  • ріпчаста цибуля - 250 г
  • соняшникова рафінована олія для смаження
  • свіжомелений чорний перець

  • Квашену капусту відварити до м’якості. Варити в невеликій кількості води на малому вогні, накривши кришкою. Я варила 1,5 год.
    Поки вариться капуста, готуємо пісне тісто для вареників. У велику посудину просіяти борошно, додати дрібку солі і соду, перемішати.
    Воду (150 г) розвести з лимонним сокомі вилити до борошна, перемішати.
    Потім поступово додати решту води і замісити нетуге тісто, що трохи липне до рук. Посудину з тістом накрити чистим рушничком і покласти в холодильник на 30-40 хв.
    Готуємо начинку. Відварену капусту зцідити на друшляк, руками відтиснути від зайвої рідини і подрібнити ножем.
    Цибулю очистити від шкірки і порізати дрібними кубиками.
    Порізану цибулю обсмажити на олії до золотистого кольору.
    Додати капусту, перемішати і на середному вогні потушкувати 5 хв.
    До капусти з цибулею додати гречку, перемішати, поперчити і досолити за смаком та відставити з вогню. Начинка для пісних вареників готова.
    Тісто розділити на дві частини. На присипаній борошном стільниці одну частину тіста розкачати в круг, товщиною приблизно 2 мм. Другу половину тіста (з нього потім теж зліпимо вареники) поки що загорнути в поліетиленовий пакет або прикрити рушничком, щоб воно не присихало. З розкачаного тіста склянкою витиснути кружечки, залишки додати до іншої половини тіста. Я скористалась склянкою діаметром 5,7 см.
    На кружечок тіста викласти чайну ложку (з гіркою) начинки і зліпити вареник.