Бабусині страви: "Яблучний штрудель з горіхами"

Бабусині страви: "Яблучний штрудель з горіхами"

Домашній штрудель в рази смачніше того, який можна купити в магазині або замовити в кафе. І готувати його не так складно, як здається на перший погляд.
Інгредієнти:

  • борошно - 250 г
  • вода - 125-140 мл
  • олія (у мене соняшникова рафінована) - 50 мл
  • дрібка солі
  • яблука - 800-900 г
  • горіхи чищені (у мене грецькі) - 120 г
  • родзинки - 100 г
  • сік з половини лимона
  • цукор - 150 г
  • кориця - 1 ч. л. з вершком
  • панірувальні сухарі - 100 г,розтоплене вершкове масло (для змащування) - 120 г,цукрова пудра для посипки

  • Спочатку готуємо тісто для штруделя. Борошно просіяти у миску і додати олію.
    Потім поступово додати воду, і все ретельно вимішати.
    Води потрібно додати стільки, щоб спочатку, одразу після вимішування інгредієнтів, тісто досить сильно липло до рук і було приблизно такої консистенції, як на фото. Якщо тісто одразу вийде цілісним, надто крутим, то в подальшому воно буде гірше витягуватись і після випікання може бути трохи жорстке.
    Замішуємо тісто.
    Потім тісто слід інтенсивно вимішувати мінімум 10 хв., навіть можна зі силою кидати його на стіл чи стільницю, поки тісто не стане гладеньким однорідним і дуже еластичним. Під час вимішування борошно бажано не підсипати.
    Тісто змастити олією, загорнути в харчову плівку і залишити його в теплому місці (можна при кімнатній температурі) на 1 год.
    Тим часом готуємо начинку. Родзинки залити окропом на 10 хв. Потім воду злити, родзинки обсушити.
    Очищені горіхи подрібнити ножем. Горіхи можна злегка підсмажити на сковороді або підсушити в духовці.
    Помиті яблука очистити від серцевини і нарізати невеликими тоненькими шматочками, товщиною 2-3 мм. Щоб яблука не темніли, і для кращого смаку, їх треба полити лимонним соком і перемішати.
    Потім до яблук додати родзинки, горіхи та корицю. Цукрувати начинку краще безпосередньо перед викладанням її на тісто. Інакше яблука можуть впустити багато соку.
    Начинка для штруделя.
    Після того як тісто постояло 1 год., його треба розкачати на присипаній борошном стільниці в тонку паляницю, діаметром приблизно 33 см. Добре, якщо краї тіста будуть тоншими за середину.
    Потім розкачане тісто слід перенести на великий (у мене 60х70 см) чистий рушник, теж рівномірно присипаний борошном, просунути під тісто руки, бажано долонями вниз, зігнувши пальці в півкулак, і акуратно, щоб не порвати тісто, розтягнути його, рухаючись від середини до країв. Великих зусиль при цьому докладати не потрібно, оскільки таке тісто добре розтягується під власною вагою. Працювати треба досить швидко, щоб тісто не присохло.
    Розтягнуте тісто має бути настільки тонким, щоб крізь нього можна було добре розгледіти візерунок на рушнику. Також під час витягування намагайтесь надати тісту форму та розмір рушника (в мене вийшло трошки більше).
    Товсті краї обрізати ножицями.
    Поверхню всього тіста змастити розтопленим вершковим маслом, зверху присипати панірувальними сухарями, відступивши від країв 4-5 см. А з одного довгого боку (на фото – знизу) слід залишити 20-25 см – це буде верхній хрусткий шар штруделя, що є обовязковим елементом такої випічки.
    На сухарі рівномірно викласти щойно поцукровану і ретельно вимішану яблучно-горіхову начинку.
    Далі за допомогою рушника, припіднявши його з потрібного боку, скрутити штрудель. Бокові краї тіста загорнути до середини.
    Кожен виток тіста слід змастити розтопленим вершковим маслом.
    Потім за допомогою того ж рушника викласти штрудель у вигляді підкови на застелене пергаментним папером деко.
    Зверху добре змастити його розтопленим маслом. Помістити у розігріту до 190 °С духовку і випікати приблизно 30 хвилин. Під час випікання штрудель ще 2-3 рази слід змастити маслом.
    Спечений ще гарячий штрудель ще раз змастити маслом і щедро притрусити цукровою пудрою. Яблучний штрудель з горіхами готовий.