"Бачу багато хто не розуміє на чому базуються мої невтішні прогнози. Тому давайте спробую пояснити" - Павло Вернівский

"Бачу багато хто не розуміє на чому базуються мої невтішні прогнози. Тому давайте спробую пояснити" - Павло Вернівский

Хоча особисто я вважаю це досить нейтральним сценарієм і можуть бути й гірші.

Можливо ви чули, що артилеристів називають богами війни? Це тому що з часів Першої світової війни, артилеристи стали найбільшою загрозою для ворожої армії. Тому що саме арта наносила найбільшу кількість втрат ворожій армії.

І у нашій війні абсолютно нічого не змінилось. Якщо ви поспілкуєтесь з військовими, то вони вам підтвердять що 70-80% втрат це внаслідок вибухово-осколкових уражень. Звичайно це можуть бути не тільки снаряди, а мінометні постріли, РСЗВ, танкові постріли. Інколи ракетні або авіаудари. Додатково ще можуть бути міни, гранатомети та гранати.

Однак, таке різноманіття засобів знищення не повинно відволікати від головного. Саме арта має визначальну роль у цій війні. І саме від наявної кількості цієї арти та артилерійських снарядів буде залежати чи зможемо ми ефективно наступати та оборонятись.

А тепер гола статистика. З різних джерел чув, що під час контрнаступу наші війська використовували до 6-8 тис снарядів в день. І хай би хто там не казав що цієї кількості нам достатньо, але як показала реальність що такої кількості недостатньо для проведення наступальних дій. Доречі, навіть Залужний визнав цей факт.

Йдемо далі.

Наш найпотужніший союзник і найбільший постачальник зброї - США до 2025 року планує наростити виробництво снарядів до 100 тис штук в міс. Це десь 3,3 тис снарядів в день.

Євросоюз пообіцяв нам поставити 1 млн снарядів для контрнаступу, але станом на липень 2023 фактична поставка складала 300 тис шт. Взагалі, про майбутні перспективи поставок з ЄС можна оцінювати з оголошення компаніі Рейнметал, яка в цьому році планує зробити 400 тис снарядів і 600 тис в 2024. 600 тис в рік це десь 1,7 тис в день. Підозрюю, що в кращому випадку весь ЄС буде виробляти 1 млн в рік.

Ну і якщо сама Україна зараз виробляє хоча 10-20 тис снарядів в міс і навіть якщо збільшить до 50 тис (в чому в мене є сумніви), це також 1,6 тис в день.

А тепер рахуємо. 3,3 від США, хай стільки саме від ЄС і ще 1,6 Україна. В суммі виходить тих самих 8 тис снарядів.

Хоча об’єктивно нам треба вдвічі, а то й втричі більше. Тільки от питання: а чи є в когось розуміння хто, де і як буде виробляти 8,5 млн снарядів в рік???

Можна ще сказати, що зараз активно розвивається виробництво FPV та дронів-бомберів, які можуть використовуватись як альтернатива арті. Однак, для того щоб вони стали повноцінною альтернативою, то їх треба виробляти в кількості не менше 300 тис в міс, але тут виникає інше питання: а чи є в нас така кількість боєприпасів для них???

До речі, якщо говорити про Росію, то нещодавно в іноземних ЗМІ промайнула інформація, що вони мають вийти на об’єм виробництва в 2 млн, а це 5,6 тис в день, що теж недостатньо для активних бойових дій.

І от мені цікаво. Як маючи таке виробництво снарядів, ми збираємось звільняти свої території? І може якщо хтось не розуміє, то при недостатності тієі ж арти, всі завдання прийдеться виконувати за рахунок живої сили. І вибачте, але це будуть ті самі м’ясні штурми як в росіян. Чи може хтось думає що закинувши 1000 грн волонтерам, це миттєво вирішить проблему?

Тому відверто кажучи мене дуже дивують люди, які кричать про перемогу, але не розуміють навіть таких простих речей…