"Банківська система України під обстрілом Коломойського" - Влад Пономар

"Банківська система України під обстрілом Коломойського" - Влад Пономар

Банківська система України під обстрілом Коломойського. 4 нових епізоди:

1️⃣Призначення Наумова головою Ощадбанку заблокували через суд.

2️⃣Конституційний суд дозволив подавати позови до Нацбанку всім бажаючим. Раніше судитися з НБУ міг тільки той, чия діяльність Нацбанком і регулювалася. Простіше кажучи, якщо Нацбанк як регулятор особисто вашу діяльність не регулював, то і позови до нього подавати ви не могли. Тепер же існує реальна небезпека, що НБУ може бути «заспамлений» тисячами позовів від вкладників банків, що луснули, та й взагалі будь-яких громадян, яким не подобається, наприклад, офіційний курс гривні або рівень інфляції.

3️⃣На початку тижня стало відомо, що Конституційний суд України реанімував розгляд справи (розпочатої в 2016р) про те, чи відповідає Конституції закон України про Фонд гарантування вкладів (був прийнятий ще в 2012р).
Йдеться про один із основоположних законів про функціонування банківської системи, адже саме ФГВФО вводить тимчасові адміністрації в неплатоспроможні банки і реалізує їх майно для відшкодування збитків вкладників. Якщо коротко, то визнання закону таким, що не відповідає Конституції юридично «обнулить» банківську систему України, а ціна питання складе 500 млрд грн:
— стане неможливим виведення неплатоспроможних банків з ринку;
— скасує вимоги до пов’язаних із такими банками особами про відшкодування шкоди кредиторам;
— поставить під сумнів виконання зобов’язань перед міжнародними кредиторами;
— поставить під сумнів легітимність всіх рішень Фонду, в тому числі по ПриватБанку.

4️⃣ Окружний адмінсуд Києва відкрив провадження у справі про зміну голови і членів наглядової ради ПриватБанку. Ініціатор позову — первинна профспілкова організація працівників ПриватБанку. Ця ж організація раніше вимагала звільнити голову Привату Петра Крумханзла.
Це цікава профспілка — створена лише у червні 2019р і є лише однією з 21 профспілки, які діють у ПриватБанку.

✔️І про вигодонабувача масованої атаки на ПриватБанк і банківську систему України: Англійський суд призначив слухання по суті позову ПриватБанку до Коломойського на 1 березня 2022р.

Влад Пономар