Байден погодився на інтерв'ю з ведучим NBC News Лестером Холтом

Байден погодився на інтерв'ю з ведучим NBC News Лестером Холтом

Байден каже, що його "гострота розуму була до біса хорошою", коли він захищав своє рішення залишитися в перегонах

ВАШИНГТОН - Після пом'якшення нападок на Дональда Трампа після суботнього замаху на нього, президент Джо Байден у понеділок знову занурився в режим передвиборчої кампанії, захищаючи своє рішення залишитися в президентських перегонах, незважаючи на заклики вийти з них.

В інтерв'ю ведучому NBC News Лестеру Холту Байден часом ставав войовничим і заявив, що не збирається виходити з перегонів, попри те, що деякі лідери Демократичної партії висловили побоювання, що він не зможе перемогти.

"Я старий, - сказав Байден. "Але я лише на три роки старший за Трампа, це по-перше. І по-друге, моя гострота розуму до біса хороша. За 3,5 роки я зробив більше, ніж будь-який президент за довгий, довгий час. Тож я готовий, щоб мене судили за це".

"Я розумію. Я розумію, чому люди кажуть: "Боже, йому 81 рік. Ого. Яким він буде, коли йому буде 83 чи 84 роки?". Це законне запитання".

Це інтерв'ю є останнім у серії заходів, мітингів та запитань і відповідей, які Байден дав після свого невтішного виступу під час дебатів з Трампом 27 червня. Деякі законодавці-демократи, стурбовані тим, що він припинив свою промову, поставили під сумнів, чи вистачить у нього сил продовжувати боротьбу з Трампом.

Байден чітко дав зрозуміти, що він не поступиться.

За його словами, виборці-демократи обрали його лідером під час праймеріз.

"Я прислухаюся до них", - сказав він.

Холт запитав Байдена, з ким він консультується, коли йдеться про такі питання, як участь у перегонах чи вихід з них.

"Зі мною", - відповів Байден. "Я роблю це вже давно".

Більше того, Байден сказав, що він не програє.

"Послухайте, ми знали, що це буде запекла боротьба з того моменту, як він оголосив про свою участь у виборах", - сказав Байден.

"Дані опитувань показують багато різних речей, але між нами немає великого розриву. Це, по суті, перегони з жеребкуванням", - додав він.

Нове національне опитування NBC News показало, що Трамп випереджає Байдена на 2 відсоткові пункти - в межах похибки.

Опитування також показало, що понад 60% демократів кажуть, що воліли б бачити когось іншого на чолі списку, а 80% виборців заявили, що стурбовані розумовими та фізичними здібностями Байдена.

Намагаючись довести свою переконливість і компетентність після дебатів, Байден часом викликав занепокоєння з приводу і того, і іншого.

За кілька годин у четвер він назвав президента України Володимира Зеленського "президентом Путіним", а його віцепрезидентку Камалу Гарріс - "віцепрезидентом Трампом".

Під час інтерв'ю NBC News Байден в деяких моментах бурмотів, а в інших його голос зривався.

"Що я роблю, так це виходжу і демонструю американському народу, що я володію всіма своїми здібностями, що мені не потрібні нотатки. Мені не потрібні телепрограми - я можу вийти і відповісти на будь-які запитання".

Він закликав ЗМІ піддавати Трампа такому ж ступеню перевірки.

Посилаючись на перевірки фактів, які показують, що Трамп зробив кілька помилкових заяв під час дебатів, він сказав: "Чому преса ніколи не говорить про це?"

"У мене була погана, погана ніч. Я зовсім погано себе почував. І - і я був - не роблячи - я облажався", - сказав Байден.

У зв'язку зі стріляниною кампанія Байдена тимчасово зняла свою рекламу, а він зателефонував Трампу, щоб запитати про його стан і побажати йому здоров'я.

У неділю Байден виступив з промовою в Овальному кабінеті, в якій закликав американців уникати перегрітої політичної риторики, яка може призвести до антидемократичних насильницьких дій.

Але його войовничий тон під час інтерв'ю свідчить про те, що будь-яка пауза в жорсткій передвиборчій кампанії закінчилася. На вихідних Байден називав свого опонента "Дональд". Тепер він повернувся до "Трампа".

"Я не з тих, хто каже: "Я хочу стати диктатором у перший же день", - сказав Байден, звертаючись до Трампа. "Я не та людина, яка відмовилася визнати результати виборів [2020 року]. Я не та людина, яка сказала, що не визнає результати цих виборів".

"Ви не можете любити свою країну лише після перемоги", - додав він.

Пітер Ніколас - старший репортер з питань Білого дому на NBC News.