Байден розповів, як завершиться війна в Україні й чи місце Києву в НАТО

Байден розповів, як завершиться війна в Україні й чи місце Києву в НАТО

Президент США Джо Байден розповів, як він бачить завершення війни Росії проти України і чи має Україна для цього стати членом НАТО. Про це Байден сказав у великому інтерв'ю для видання Time 28 травня.

У ньому президент багато розповідав про свою зовнішньополітичну програму, зокрема про свої погляди на Китай, Тайвань, Україну та Ізраїль, але власне про війну Росії проти України сказав небагато.

На питання, як завершиться війна в Україні і яким має бути мир, він відповів: "Мир виглядатиме як гарантування, що Росія ніколи не окупує Україну".

Він зробив наголос на слові "ніколи", повторивши його кілька разів.

Водночас Байден додав, що це не означає вступ України до НАТО.

"І це не означає НАТО, що вони є частиною НАТО. Це значить, що у нас з ними відносини як з іншими країнами, де ми постачаємо зброю для того, аби вони могли обороняти себе у майбутньому", - сказав американський лідер.

Він нагадав, що ніколи не був "готовий підтримати НАТОвізацію України".

Проте Байден додав, що якщо США дозволять Україні програти, за нею піде Польща та інші країни вздовж фактичного кордону Росії, від Балкан і Білорусі.

Журналісти також спитали Байдена, чи існує загроза того, що НАТО перебуває на слизькому шляху до війни з Росією.

"Ні, ми будемо на слизькому шляху до війни, якщо ми нічого не зробимо стосовно України", - відповів президент США.

Про роль НАТО

Байден також розповів своє бачення ролі НАТО у безпеці Сполучених Штатів.

"Я завжди вважав, що в американській безпеці є два елементи, і найбільшим елементом і нашим нормативним прикладом є наші союзи, наші альянси".

За його словами, США створили "найсильніший альянс в історії світу".

Він додав, що коли Путін вирішив напасти на Україну, США оприлюднили дані своєї розвідки саме для того, щоб світ побачив, що "ми все ще керуємо, ми все ще знаємо, що відбувається".

Він зазначив, що сьогодні НАТО значно сильніше, ніж коли він став президентом, і нагадав, що зміг не тільки посилити альянс, але й розширити його.

В усіх своїх висловлюваннях Байден твердо підтримує Україну у її боротьбі проти Росії. Проте президент США неодноразово наголошував, що американські військові не воюватимуть в Україні