"Байден у статті для Wall Street Journal: «Момент істини для України та Ізраїлю»" - Олег Шарп

"Байден у статті для Wall Street Journal: «Момент істини для України та Ізраїлю»" - Олег Шарп

Ключова цитата:

"Якщо Конгрес ухвалить рішення про військову допомогу Україні та Ізраїлю, ми не виписуватимемо чистих чеків. Ми відправимо військове обладнання з наших власних запасів, а потім використовуємо гроші, дозволені Конгресом, для поповнення цих запасів, купуючи їх у американських постачальників. Сюди входять ракети Patriot, зроблені в Аризоні, ракети Javelin, зроблені в Алабамі, та артилерійські снаряди, зроблені в Пенсільванії, Огайо та Техасі. Ми інвестуємо у промислову базу Америки, купуємо американські товари. Цим ми продемонструємо велич Америки і не допустимо втягування американських військ у війну в Європі."

Дуже точно сказано! Саме такими посилами повинен був аргументувати своє прохання наш президент. А не так, як він це робив: "Якщо не дасте грошей та зброю, Україна програє".

‼️Принагідно наведу три цікавих момента із основного законопроекту допомоги Україні авторства республіканців:

Він (законопроект) вимагає від Держдепа та Пентагону представити стратегію США щодо підтримки України протягом 45 днів після ухвалення (тобто, вже ПІСЛЯ ухвалення, а не ДО - це значна поступка з боку респів).

І основна поступка з боку республіканців: Президент США має право списати до 50% заборгованості України за надану їй економічну допомогу, але не раніше 15 листопада 2024-го.

А тут дуже цікаве: законопроект (з певними застереженнями) зобов`язує президента США надати Києву далекобійні ракети ATACMS.

Щоправда, поки не дуже зрозуміло, чи це «перемога» чи «зрада» для України. Оскільки раніше Байден дуже обережно підходив до питання передачі ATACMS Києву. І чи підпише Байден із цією нормою закон - питання відкрите. Але думаю, що підпише.

❗️Нагадаю, сам законопроект передбачає асигнування $61 млрд у зв'язку з війною в Україні, включаючи $23 млрд на поповнення арсеналів США. І близько 8 млрд дол фіндопомоги.