Байден відзначив підтримку України з боку країн Перської затоки

Байден відзначив підтримку України з боку країн Перської затоки

У своєму виступі на саміті шести країн Перської затоки (Саудівської Аравії, Катар, Бахрейну, Кувейту, Оману та ОАЕ) а також Єгипту, Йорданії та Іраку президент США Джо Байден наголосив, що США не відійдуть від Близького сходу і не залишать "вакуум, який би заповнили Росія, Китай, або Іран".

Саміт Ради співпраці у Перській затоці відбувається в суботу в Саудівській Аравії.

У своїй промові Байден відзначив, що багато країн регіону засудили війну Росії в Україні. "Коли вся Рада співпраці у Перській затоці, включаючи Єгипет та Йорданію, проголосувала на Генеральній Асамблеї за осуд російського вторгнення до України - це був переломний момент, - наголосив американський президент. - Це показало, що основні цінності суверенітету та територіальної цілісності - справді універсальні".

Серед сил, які намагаються "зруйнувати заснований на правилах" порядок в світі Байден назвав "жорстоку та неспровоковану" війну Росії в Україні, дії Китаю в Індо-Тихоокеанському регіоні а також "дестабілізаційні дії Ірану".

Напередодні президент Байден зустрівся з крон-принцем Саудівської Аравії Мохаммедом бін Салманом. Під час зустрічі Байден підняв питання жорстокого вбивства в посольстві цієї держави у Туреччині Джамаля Хашокджі, саудівського дисидента та колумніста газети The Washington Post у 2018 році, заявив пресі американський президент.

Після зустрічі саудівська преса опублікувала спільну заяву двох країн, де США вітали позицію Саудівської Аравії щодо балансування світових цін на нафту.

В суботу на відкритті саміту крон-принц Мохаммед бін Салман заявив про збільшення поставок нафти до 13 мільйонів барелів на день, однак зауважив, що "після цього королівство не матиме додаткових можливостей збільшувати видобуток".

Наразі західні держави обговорюють шляхи обмеження надходжень від продажу нафти для Росії в рамках пакету санкцій.

Цього тижня міністр фінансів США Дженет Єллен озвучила ініціативу введення цінового обмеження на російську нафту. Заява прозвучала на саміті "Групи 20-ти" в Індонезії.