Байден здійснив свої перші телефонні переговори як президент США із лідерами Британії, Канади й Мексики

Байден здійснив свої перші телефонні переговори як президент США із лідерами Британії, Канади й Мексики

Президент США Джо Байден здійснив свої перші телефонні переговори на посаді із прем'єром Великої Британії Борисом Джонсоном, прем'єром Канади Джастіном Трюдо та президентом Мексики Лопезом Обрадором.

Із британським лідером Байден обговорив широке коло питань, зокрема, глобальну боротьбу проти пандемії, повернення США до Паризької кліматичної угоди та Всесвітньої організації охорони здоров'я. Джонсон заявив, що для нього пріоритетом є укладення зі США нової торговельної угоди після Brexit.

Із прем'єр-міністром Канади Джастіном Трюдо Байден говорив після того, як канадський лідер цього тижня публічно висловив розчарування рішенням Байдена зупинити будівництво нової гілки нафтопроводу Keystone XL. Байден сказав Трюдо, що таким чином виконував свою передвиборчу обіцянку, високопоставлений канадський урядовець анонімно розповів The Associated Press.

Перед дзвінком Трюдо також сказав журналістам, що не дозволить розбіжностям із Байденом щодо проекту стати джерелом напруги у відносинах США та Канади.

Байден і Трюдо також обговорили перспективи постачання Канадою вакцини COVID-19 із заводу фармацевтичного гіганта Pfizer в штат Мічиган, за словами другого вищого канадського урядовця, який також висловився на умовах анонімності.

Канада отримує всі свої дози Pfizer із заводу Pfizer у Бельгії, але Pfizer повідомив Канаді, що наступного тижня не отримуватиме жодних доз, а протягом наступних трьох тижнів отримає на 50% менше, ніж очікувалося. Прем'єр-міністр Онтаріо Даг Форд публічно попросив Байдена поділитися мільйоном доз, зроблених на заводі Pfizer в Мічигані.

Федеральний уряд США має угоду з Pfizer, за якою перші 100 мільйонів доз вакцини, виробленої в США, належатимуть американському уряду і розподілятимуться у США.

Лідери двох країн також широко говорили про питання торгівлі, оборони та клімату. Трюдо порушив справи двох канадців, ув'язнених у Китаї, як ймовірну помсту за арешт найвищого керівника компанії Huawei у Канаді на вимогу екстрадиції до США, повідомляє прем'єр-міністр.

Розмова Байдена з Андресом Мануелем Лопесом Обрадором відбулась через кілька днів після того, як президент Мексики звинуватив Адміністрацію США у боротьбі проти наркотиків у фабрикуванні звинувачень у торгівлі наркотиками проти колишнього міністра оборони країни.

Проте Лопес Обрадор заявив, що розмова з Байденом була "доброзичливою та шанобливою". За словами мексиканського президента, вони обговорили питання імміграції та необхідність усунення першопричин того, чому люди мігрують. Мексика зупинила нещодавні спроби караванів мігрантів із Центральної Америки перетнути Мексику.

Зокрема, Лопес Обрадор заявив, що Байден пообіцяв йому спрямувати 4 мільярди доларів на допомогу розвитку в Гондурасі, Сальвадорі та Гватемалі - країнах, чиї труднощі спричинили наплив мігрантів через Мексику до Сполучених Штатів.