"Без сюрпризів"

"Без сюрпризів"

Конституційний суд Російської Федерації в понеділок ухвалив закон про внесення поправок до основного закону країни, що дозволяють президенту Володимиру Путіну залишитися у владі ще на 16 років. Зміни до Конституції ще має схвалити національний референдум 22 квітня. Суд прийняв рішення через два дні після того, як закон підписав Путін.

Нові поправки пропонують обнулити його строки і дозволяють висуватись ще на два шестирічних строки

Відповідно до чинного законодавства, Путін не може балотуватись у президенти на виборах 2024 року, але нові поправки пропонують обнулити його строки і дозволяють висуватись ще на два шестирічних строки. Путін перебуває при владі з 2000 року.

Оглядачі у США та Європі пишуть, що не здивовані новиною.

Колишній посол США в Україні Стівен Пайфер коментує події в РФ так: "Схоже, телевізійний коментатор Дмітрій Кісєльов не дуже-то вірить у Росію. Минулого вечора він сказав глядачам недільного шоу: "Будьмо відверті. Росія без Путіна не життєздатна". Росія дійсно така крихка?"

"Це найменш несподіваний розвиток: Конституційний суд Росії затвердив пропозицію, що дозволить Володимиру Путіну залишитись при владі до 2036 року", - коментує у Twitter шведський дипломат Карл Більдт.

"Великий, гм, шок, що у Росії представники Конституційного суду, яких може звільнити Путін, проголошують путінські зміни до Конституції, включаючи анулювання його попередніх строків. Демократія в дії", - твітує московський кореспондент британського видання The Independent Олівер Керролл.​