Безпричинна зупинка є підставою для скасування штрафу поліції

Безпричинна зупинка є підставою для скасування штрафу поліції

БЕЗПРИЧИННА ЗУПИНКА Є ПІДСТАВОЮ ДЛЯ СКАСУВАННЯ ШТРАФУ ПОЛІЦІЇ
- судова практика

Статтею 35 Закону «Про національну поліцію» передбачено чіткі підстави для зупинення поліцейським транспортного засобу. При цьому, поліцейський зобов’язаний поінформувати водія про конкретну причину зупинки з детальним описом підстави зупинки.

Проте, часто інспектори зупиняють транспортні засоби з причин «Перевірка документів» або «Триває операція перехоплення», тобто з підстав, не передбачених законом.

Якщо ж поліцейський накладає штраф на водія без передбачених підстав зупинки, то такий штраф є незаконним та підлягає скасуванню.

Штраф є незаконним навіть, якщо ПІСЛЯ безпідставної зупинки інспектором виявлено інші порушення. З цієї позиції вироблена судова практика.

Зокрема, Одеський апеляційний адміністративний суд скасував постанову поліції через те, що інспектор фактично зупинив автомобіль БЕЗ НАЯВНИХ ПІДСТАВ, передбачених ст.35 Закону «Про поліцію», та, в порушення вимог ст.16 Закону «Про дорожній рух» і ст.ст. 32,35 Закону «Про поліцію», одразу ж НЕ ПОВІДОМИВ ВОДІЯ ПРО конкретну (дійсну) ПРИЧИНУ ЗУПИНЕННЯ. При цьому, суд відкинув звинувачення поліцейського в тому, що «на передній лівій шині автомобіля була гуля», оскільки, як зробив висновок суд, інспектор не міг фізично побачити це порушення в темну пору доби перед здійсненням зупинки.

При цьому, «Дорожній адвокат» рекомендує не порушувати Правила дорожнього руху та не провокувати конфліктних ситуацій з поліцейськими. Всі питання можна вирішувати в законному порядку.