"Бомби GBU-39 SDB-I для Укоаїни" - Кирило Данильченко

"Бомби GBU-39 SDB-I для Укоаїни" - Кирило Данильченко

Компанія “Боїнг”, другий найбільший виробник високоточної зброї в США, отримала багатомільярдний контракт на бомби GBU-39 SDB-I. Більшість із них вирушить до України. Що це за зброя і як вона може допомогти Силам оборони?

GBU-39 – це бомба малого діаметра. Основне її завдання – точні хірургічні удари, часто поблизу своїх військ.

 Тому одна з модифікацій виконана в корпусі з композитів та вуглепластику, з проникаючим вольфрамовим сердечником, щоб мінімально зачіпати осколками дружню піхоту поблизу та ефективно застосовувати виріб у міських боях. Зона ураження приблизно 8 метрів.

Бойова частина боєприпасу невелика, 16 кг. вибухової речовини (в 155 мм. снарядах це число 10-11 кг), тому потрібна ювелірна точність — паспортне відхилення у виробу до метра, бомбу буквально можна вбити у вікно та бліндаж.

Втім, з проникаючими можливостями в метр бетону можна прошивати капоніри, а повітряний підрив робить можливим дістати приховану живу силу.

Через вагу 96 кг. літак може брати 4 SDB-1 на одному пілоні, даючи їм цілевказівку й обмінюючись прямо в повітрі по системі Link 16.

Це забезпечує тактичну гнучкість — можна вразити бункер, а потім інженерну та пожежну машини, що прибудуть розгрібати наслідки, надавати підтримку оборонцям прямо під час ідентифікації нових загроз (виїжджає на зворотній схил висоти взвод танків і кожен отримує персональний подарунок).

Головка наведення комбінована – GPS, інерційна система, а в третій ітерації той самий лазер, що використовувався у GDAM.

Це дозволяє проходити зони роботи радіоелектронної боротьби, слабкого сигналу з супутників і точно вразити мішень, що рухається, включаючи жорсткі броньовані цілі.

Також заслуговує на увагу модифікація бомби GBU-39, що наводиться на джерело перешкод — працюючи як протирадіолокаційна ракета або виходячи в район, звідки випромінює умовна РЕБ “Житель” або “Леєр”. Там стоїть голова наведення як в AGM-88 HARM, що шукатиме техніку навіть після припинення від неї сигналів.

Вартість бомби малого діаметра за відкритими джерелами – приблизно 45-50 тисяч доларів. У контракті з Міноборони фігурує сума 430 млн. доларів, більша частина це фонди закордонних військових продажів.

Це означає щонайменше 7.500 одиниць, переважна частина з яких вирушить до України, лише кілька десятків, можливо, потраплять до Болгарії.

GBU-39 має хороший послужний список — уражені цілі в Афганістані, північному Іраку, бункери «Хамас» у Газі (в Ізраїль їх можна продавати без дозволу Конгресу, що зазвичай потрібно для закордонних поставок), пікапи ІД в Мосулі. .

В Україні вона успішно використовується із зими 2023, інтегрована в “Міг-29” (на фото миготять колишні словацькі машини, але швидше за все не тільки вони, з модернізації там балка тримач), для роботи з кабрування по землі.

У такому режимі вона може пролетіти до 40 км. Тактичний тил, управління тактичного рівня, склади, артилерія, ППО рівня “Стріли”, “Оси”.

Хоча 12 км. висоти й за швидкості звуку, було в полігонних умовах досягнуто значення в 112 км.

Як мінімум, за допомогою РЕБ. помилкових цілей і дронів можна зобразити групові цілі й спробувати вдарити на максимум, щоб досягти важливих цілей у глибині.

Це тактично гнучке озброєння для безпосередньої підтримки з повітря (CAS).

Швидка швидкість реакції, точність, голова, що пенетрує, повітряний підрив — “кинжал”, щоб ткнути в гарнізон будинку, придушити розрахунок важкого озброєння, знищити міномет або гармату, дістати операторів дронів, вибити ППО.

Декілька тисяч бомб, постачання оперативного рівня, яке зробить життя нашої піхоти легшим.