Брехати - не мішки перевертати

Брехати - не мішки перевертати

На вчорашньому бріфінгу прем'єр Гончарук збрехав, розписався у некомпетентності і довів, що насправді у "молодих технократів" немає ніякого плану, крім насмиканих популістичних гасел та намірів притиснути середній клас.

Брехня полягає в тому, що за його словами від'їзд місії МВФ з України без домовленостей - це нормальна ледь не запланована ситуація, бо "є позитивні сигнали" і "конструктив", "кілька міністрів переговори продовжать", а "деякі товаріщі" нагнітають.

"Деякі товаріщі" це мабуть аналітик Атлантичної ради США Андерс Ослунд, який прямо заявив - "Місія МВФ просто залишила Україну без узгодження з однієї причини: Коломойський, який всіляко загрожує Центральному банку, і уникає кримінального переслідування за крадіжку $5,5 млрд з ПриватБанку. Президент Зеленський, робота для народу України чи для Коломойського?" (с)

А Гончарук, як учасник тієї знаменитої зустрічі з фотосесією імені Коломойського в ОП, міг би хоча б зробити вигляд незалежного посадовця і прокоментувати цю заяву, а не співати про "прєкрасную маркізу".

Може прем'єр сподівається без МВФ "рости на 5-7%" за рахунок внутрішнього ресурсу?
Наприклад, крім збільшення податкового тиску на ФОПи, легалізувавши доходи з грального бізнесу та видобутку бурштина, про що він красиво розписував явно як політик, а не економіст?

Але і тут дивно, на питання про фінансовий ефект від легалізації казіно - прем'єр відповідає про "2-2,5 мільярди гривень, до 1% ВВП".
І виявилося - він просто не знає або пересмикує цифри, бо за даними МінФіну ВВП 2018 року склав більше 3 558 млн.грн. - тобто 1% це ніяк не "2-2,5 мільярди", а десь 35 мільярдів.

Це некомпетентність чи спроба жонглювання цифрами з розумним виглядом людини, звикшої до пересмикувань на шляху до влади?

Звісно, на цій хвилі до його слів мало хто прислуховується, переважна більшість продовжує рефлексувати на картинку, можна ще вішати на вуха багато чого, але мене дуже напружило те, про що він не сказав - про армію, оборону та безпеку.

Нуль, жодного слова про витрати на житло, на нову систему харчування, на перозброєння, на соціальне забезпечення бійців тощо.
І про 28 мільярдів на РНБО в фактично ручне керування президентом/Богданом теж ані слова.

Щось знає про "порабатаєм до Новоґо ґода" чи просто заборонили в той бік рота відкривати?

Прогноз - Данилюк-2, тільки з набагато гіршими наслідками.

Да, і відмітимо для історії, що "величезні борги", про які чомусь заговорило молодоє дарованіє, почали зростати рекордними темпами якраз після приходу "нової команди", а от "бариґі" їх реально зменшували та в кінці каденції повністю розрахувались з МВФ.
Без усяких нарікань на "Важкі часи. Відверто".

Валерій Прозапас