Брифінг Пентагону

Брифінг Пентагону

1. 156-й день незаконного та неспровокованого великомасштабного вторгнення Росії в Україну

2. Хоча ми продовжуємо бачити, як Росія терпить невдачі на полі бою, платить високу ціну за дуже незначні вигоди, і терпить внутрішні невдачі вдома, цього тижня я був справді вражений тим, як російська риторика намагалася замаскувати ці втрати, і те, що ми бачили, було справді дуже експансіоністською риторикою, що виходить із Москви.

Пара прикладів цього - ми чули, як Лавров скасував попередні заперечення свого уряду про те, що він прагне зміни режиму в Києві, і цього тижня він говорив про позбавлення режиму у Києві.

Ми також бачили, як колишній прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв розмістив на своєму каналі в Telegram карту, на якій зображено Україну, поглинуту Росією та її сусідами, від якої залишилася лише частина країни на Київщині.

3. І навіть коли ми чули цю справді імперіалістичну риторику, ми дізналися більше про те, як Росія діє на окупованих нею територіях України.

Національна рада з розвідки опублікувала доповідь, що леденить душу, в якій описано щонайменше 18 так званих фільтраційних таборів, де українці зазнають нелюдських умов, включаючи знущання, а в деяких випадках і страти.

4. Незважаючи на те, що Росія говорить гучні слова, незважаючи на те, що Росія загрожує українському населенню, українці продовжують сміливо просуватися вперед, вони використовують обладнання на суму 8,2 мільярда доларів, яке ми надали до цих пір.

5. Сьогодні я не маю оголошення про допомогу в галузі безпеки, але я можу сказати, що ми дуже багато працюємо і тісно консультуємося з нашими колегами з Міністерства оборони України, і найближчим часом ми підготуємо ще один пакет допомоги, щоб забезпечити українців боєприпасами, які їм необхідні для боротьби на сході, а тепер і півдні.

6. Ви всі, звичайно, відстежуєте ракетні удари під Києвом протягом тижня, і я знаю, що ви відстежуєте ракетні удари в Одесі, навіть у розпал спроб світу змусити зерно рухатися.

7. Я хотів би підкреслити, і ви всі повідомляли про успіхи українців у районі Херсона – і ми бачили – і це не великі, гігантські успіхи, але це безперечно успіхи проти росіян.

8. Чи можете ви вказати чи надати якийсь опис чисельності російських сил на півдні, навколо Херсона, і якою мірою вони спрямовують додаткові війська чи ресурси? І чи не могли б Ви передати масштаб цього посилення?

У мене немає конкретних даних про чисельність. Ми, як і ви, чули про те, що росіяни перекидають війська. З військової точки зору, як я вже казав, це мало б сенс, оскільки українці дають їм дуже гарну відсіч, і я думаю, що вони шукають способів посилити свої позиції тут.

9. Чи не могли б ви проінформувати нас про заяви України та Росії про те, що інша сторона атакувала цю в'язницю з українськими військовополоненими?

Щодо військовополонених, ми чуємо ті ж повідомлення, що й ви. Думаю, я сказав би вам, що у мене немає жодної точної інформації про те, що конкретно сталося.

Я б попросив, щоб, коли ви все дивитися на це, ми з деякою обережністю ставилися до того, що говорять нам росіяни, тому що ми знаємо, що в минулому вони вже робили кілька заяв, які не були близькими до істини.

10. Звідки зараз росіяни черпають заміну своїм втратам? Чи залишилося у них багато потужностей у Росії, з яких вони можуть черпати?

Хтось назвав це "прихованою мобілізацією"... чорт, я не знаю, "прихованою мобілізацією". Путін знайшов спосіб змусити більше солдатів одягнути форму.

Ми знаємо, що він платить людям. Ми знаємо, що він укладає контракти з солдатами, які б не залишилися.

Вони мають закони, як і в нас, про мобілізацію. І він був дуже конкретним у тому, що він не називав це повноцінною війною.

Але ми знаємо, що він знаходить способи залучити людей, які переїдуть туди, включно з колишніми солдатами, яких вони призвали назад на дійсну службу, резервістів, яких вони призвали назад на дійсну службу.

І в результаті, я думаю, ми бачимо, що їхня ефективність на полі бою в багатьох випадках дуже низька.

Ви поміщаєте людей усередину танків. Я не знаю, де я бачив відео, але там було відео де російський танк просто їздить по колу. І виявилося, що це тому, що водія не було навчено. Він не знав, як керувати танком. Це не тому, що вони розважалися у танку.

У них є проблеми у спробах розібратися в цьому.

Звичайно, немає даних про їхні конкретні втрати. І я відсилаю вас до росіян та українців за даними про втрати.

Але хоч би якими були цифри втрат серед росіян, залежно від того, ліворуч і праворуч, про які повідомляють люди, вони дуже значні.

І коли ви дивитесь на кількість людей, яких вони втратили, неможливо повірити, що їм не доведеться шукати способів замінити їх, якщо вони хочуть продовжувати боротися з українцями.

11. Коли NASAMS будуть в Україні?

Я не маю для вас дати поставки NASAMS.

12. Як довго це може тривати на Донбасі, на півночі, з такими незначними успіхами?

Я не наважувався б висловлювати якісь думки про те, як довго це може тривати. І я повернувся б до лютого, коли всі повідомляли, включаючи нас у деяких випадках, що це не триватиме дуже довго.

Знаєте, у нас була вся міць російської армії, спрямована практично на всі боки України. І ось минуло п'ять місяців, і, знаєте, гігантський стратегічний провал з боку росіян, коли їм довелося передислокувати своїх людей із півночі на схід, щоб спробувати досягти якихось успіхів.

І ці успіхи, як ви бачили, були порівняно невеликими та обійшлися в гігантську суму. Тому я не беруся сказати, як довго це триватиме.

Звичайно, схоже, що це триватиме, оскільки, знаєте, українці здатні йти віч-на-віч.

13. Чи справді ви бачите ознаки того, що херсонський контрнаступ, про який говорили українці, справді відбувається? Ці атаки на мости формують операції? Чи справді Херсон відрізано від решти Криму?

Я не знаю, чи це є частиною контрнаступу. Я знаю, що вони досягають успіхів у наступі. І вони роблять це, ви знаєте, проти російських сил, які, як ми говорили раніше, схоже, погано підготовлені до цього. Так що, у будь-якому разі, я залишу це на потім.

14. Що ми бачимо на сході, куди рухаються росіяни, де вони причаїлися? Будь-яка докладніша інформація...

Я не хочу говорити, що це повний глухий кут, бо це було б неточно. Є успіхи по обидва боки, туди й назад, дуже невеликі.  

Ми говорили про Сєвєродонецьк, і я згадав вам, що ви знаєте, українці відступають, але вони відступають так, як я думав, ми, ймовірно, вивчатимемо.

Знаєте, зараз вони досягли такого рівня оборони, який справді поставив росіян у безвихідь, вони зупинилися. Ймовірно, на це є багато причин.

Ви знаєте, ми згадували про моральний дух, ми згадували про втрати. Це, безумовно, причини, через які росіяни могли зупинитися.

Іншою причиною може бути те, що українці стали дуже ефективними у пошуку та знищенні російського командування та управління та знищенні великої кількості російських матеріальних засобів.

Тому я думаю, що те, що ми бачимо на сході, є наслідком цього.

І потім, якщо ви просто подивіться на осі від Ізюма, ці оборонні споруди залишаються непохитними вже близько трьох тижнів. Тож росіяни знову змогли досягти дуже незначного прогресу.

Ви ставите питання, з погляду російського керівництва, якщо вони подивляться на невеликий рівень землі - і знову, якщо ви українець і поступитеся фут, це буде для вас великою проблемою, але якщо ви подивіться на невелику кількість землі, миль, на які вони просунулися від Сєвєродонецька на захід, росіяни, і гігантські витрати, які вони платять за це, ви ставите питання, чи думають росіяни зараз про себе "Гей, чи коштує це ще кількох миль?".

Тож подивимося, що з цього вийде.

15. Які ще конкретні міста ви бачите, рух чи нерухомість?

Ми, як і ви всі, спостерігаємо за сходом навколо Бахмута. Ми знаємо, що росіяни навколо Бахмута... минулого тижня взяли під контроль Вуглегірську електростанцію.

Ви знаєте, це велика справа, правда? Це дає їм можливість використовувати чи не використовувати владу буквально в цьому випадку.

І, ви знаєте, немає жодних ознак того, що вони переймаються українським народом. Тож це, звичайно, велика проблема.

Але насправді, ви знаєте, навколо Харкова чи у Слов'янську, що йде вниз від Ізюму та назад до Сіверску, ми не бачимо жодних реальних суттєвих змін.

16. Я знаю, що ви не можете однозначно сказати, що сталося, але одне із тверджень росіян полягає в тому, що для удару по в'язниці використовувалася система HIMARS. Чи можете ви сказати, що система HIMARS не використовувалася?

Я не знаю, що ми можемо сказати напевно про щось із цього. Я не бачив усіх повідомлень, але мені сказали, що росіяни зробили заяви, що вони мають частини HIMARS, які були використані в ударі.

Послухайте, у росіян багато елементів HIMARS, правда?

Українці відправили багато HIMARS у їхній бік. Тож це мене не здивує. Що мене також не здивує, то це якщо росіяни введуть нас в оману щодо інформації і скажуть, що це зробили українці.

Якби це був український удар, я обіцяю вам, номер один, що вони не хотіли цього робити, вірно?

Вони, звичайно, дбають про свій народ, дбають про цивільних осіб та військових у формі своєї власної армії.

17. Чи були якісь американські військові активи, кораблі або літаки, переміщені поблизу Тайваню в останні дні?

Ми постійно використовуємо військове обладнання для підтримки делегацій Конгресу. У цьому нічого незвичайного.

Але щодо надання більш детальної інформації про візит спікера, я збираюся залишити це на потім.

18. Я питаю не про візит спікера, а про те, чи перемістили ви останніми днями якісь додаткові американські військові активи поблизу Тайваню?

Ні ні ні. У нас скрізь є кораблі в морі. Ні, ми цього не робимо.

19. Китайські державні ЗМІ сьогодні заявили, що якщо американські винищувачі супроводжуватимуть літак Пелосі на Тайвань, це буде вторгненням - і знову ж таки, це потенційна подорож. Просто враховуючи цю заяву, ігноруючи потенційну поїздку Пелосі до регіону, це те, що ми чули від Китаю у минулому? Чи можете ви розповісти про цю риторику Китаю?

Ми не збираємося розглядати гіпотези. І це не наша позиція – стверджувати, що Китай говорив чи не говорив раніше. Ми - Міністерство оборони, і я відправив би вас до Державного департаменту для будь-якого виду дипломатичного діалогу, але ми просто не збираємося розглядати це конкретне питання.

20. Безпілотники Phoenix Ghost. Чи взагалі вони були відправлені до регіону в рамках останнього пакета скорочення, чи вони вже були в Україні?

Так, система Phoenix Ghost була представлена Україні ще на ранніх етапах війни, і вони досі мають деякі з тих оригінальних систем, які ми їм надали.

Наступна партія, на яку ми щойно уклали контракт у рамках Ініціативи щодо сприяння безпеці України, почне поставлятися у серпні, і мета полягає в тому, щоб переконатися, що коли їм знадобляться ці системи, вони будуть мати ці системи.

Таким чином, ми зможемо забезпечити регулярне постачання в майбутньому.

21. Чи є якісь побоювання щодо того, що боєприпаси для HIMARS закінчуються?

Ми постійно перевіряємо українців щодо того, як у них справи з рівнем споживання, тому що ми хочемо бути впевнені, що у них є все необхідне на полі бою.

Таким чином, ми відчуваємо себе дуже впевнено у наших процесах надання допомоги в галузі безпеки, щоб мати можливість продовжувати підтримувати їхні потреби. І я говорю не тільки про HIMARS.

22. Чи ми повідомляли, що деякі члени Конгресу були проінформовані про 75 000 вбитих і поранених російських військових на даний момент. Чи це оцінка американських військових? Чи вважаєте ви цю цифру розумною чи близькою до реальності?

Я не маю нічого конкретного на підтвердження цифр втрат. Я волію уникати цього.

23. Чи не могли б ви докладніше зупинитися на ідеї внутрішніх невдач Росії?

Дійсно ви бачите дуже тривожну економічну картину.

І я б сказав, що санкції, експортний контроль, які були введені проти Росії не тільки США, а й партнерами та союзниками по всьому світу, тільки зараз починають впливати.

Якийсь час тому агентство Moody's знизило довгостроковий рейтинг російського уряду до рівня небажаного.

Більшість резервів Центрального банку Росії заморожена. Найбільші державні компанії втратили від 70 до 90% своєї ринкової капіталізації.

Близько 1000 транснаціональних компаній призупинили свою діяльність у Росії. Інфляція зросла до 20%. Російський фондовий ринок втратив третину своєї вартості.

І знову ж таки, це лише початок впливу санкцій.

24. Я бачив кілька супутникових знімків понтона, який будують росіяни в Херсоні, чи можете ви підтвердити це і назвати причини, через які вони можуть його будувати?

Росіяни намагаються зрозуміти, як перебратися річкою і повернутися до Криму, можливо. Але це загальна відповідь.

25. Чи можемо отримати загальну морську інформацію?

У нас близько півдюжини кораблів перебувають у Чорному морі. І вони тримаються далеко від узбережжя, як ви можете собі уявити.

26. Наскільки глибокі запаси армії та морської піхоти нині? І чи є побоювання, що нинішні запаси США незабаром будуть вичерпані? І що більше GMLRS доведеться постачати за контрактом?

Я не збираюся говорити про фактичні запаси.

Ми витратили багато часу на те, щоб переконатися, що ми здатні насамперед захистити батьківщину, задовольнити всі наші вимоги по всьому світу, якщо вони виникнуть, і ми ставимося до цього дуже, дуже серйозно.

Тому, коли б ми не ухвалювали рішення, будь то Javelin або HIMARS, ми оцінюємо ризики готовності, пов'язані з цим обладнанням, так що на даний момент у нас немає жодних побоювань з військової точки зору США.

Прямо зараз у нас справді робляться значні зусилля з усіх видів боєприпасів, які ми використовуємо, що ми підтримуємо Україну всіма можливостями.

І мої колеги в організації "Придбання та підтримка" тут, у Пентагоні, дуже старанно працюють над тим, щоб ми могли продовжувати виробляти не лише те, що потрібно Україні, а й те, що нам потрібно.

27. NASAMS мають бути поставлені за контрактом із Raytheon, оскільки є частиною Ініціативи щодо сприяння безпеці України, а не президентського скорочення. Коли їх буде поставлено за контрактом?

Я не маю докладної інформації про специфіку процесу укладання контракту, але ми вже знаходимося в процесі закупівлі системи. Ми просуваємося вперед із цим.

28. Що було з Raytheon – норвежці надають свої власні системи?

Я не маю для вас таких подробиць.

29. Чи не могли б ви розповісти про повітряну картину, тенденції у вильотах, чи знаєте ви, коли ви говорите про всі цілі, які вражають HIMARS? Чи вдається їм вразити якісь ЗРК? Чи вдається їм дотягнутися так далеко, щоби скоротити повітряний простір для українських ВПС? А якщо ні, чи є якесь нове почуття терміновості, щоб розглянути питання щодо надання Україні винищувачів чи початку навчання пілотів?

Вони змогли завдати удару місцям розташування ракет класу "земля-повітря" і знищити кілька гвинтокрилих.

Я думаю, що той факт, що росіяни продовжують не мати переваги в повітрі, безумовно, багато говорить про українців, у тому числі про їхню здатність запобігти обстрілу противником своїх літаків, а також збивати російські літаки.

Очевидно, ми хочемо, щоб українці мали потрібні їм можливості.

Наша підтримка Україні в повітряній сфері була зосереджена на озброєних БПЛА, і ми зовсім недавно говорили про одну з таких систем, систему Phoenix Ghost.

Українці використовують літаки радянського типу, МіГи та Су.

І ми дійсно брали участь у спробі закупити значну кількість запасних частин для цих літаків, щоб ми могли підтримувати їх у польоті та підтримувати українців у повітряній боротьбі.

Але ми не маємо жодного з цих типів літаків. Таким чином, наша увага з погляду потенційних інвестицій в авіацію справді набагато більше зосереджена на середньостроковій та довгостроковій перспективі, ніж на поточній боротьбі.

30. Чи не могли б ви поміркувати про те, що підготовка пілотів зараз дає вам більше можливостей?

Ми вивчаємо це питання, але дійсно важливо визначити, які платформи є і будуть, і переконатися, що ви забезпечуєте правильну підготовку.

31. Чи є у вас докладніша інформація про те, скільки українців було депортовано, поміщено в ці табори, і якась додаткова інформація, якісь цифри про те, що з ними відбувається або як з ними обходяться, якісь подробиці після того, як їх вивезуть із України?

Ми не маємо подробиць про поточну кількість українців, які були депортовані. Остання статистика, яку я маю, датується серединою квітня, так що це дуже ранній період конфлікту, але вже тоді, в середині квітня, генеральний прокурор України заявив, що Росія утримує 1700 українських солдатів та цивільних осіб у в'язницях у Росії та в окупованих частинах Донбасу.

Тому я вважаю, що зараз це число значно вище.

Ми бачили повідомлення про те, що люди, яких затримують і поміщають у ці центри фільтрації, зазнають тортур, загроз гендерного насильства, переслідувань і навіть страт.

32. Британська військова розвідка заявила раніше, що Росія використовує своїх найманців із групи Вагнера на передовій на сході України, як і будь-які інші війська. Чи є сили "Вагнера" належним чином підготовленими та оснащеними для такої ролі? І які можливості це може надати українцям?

Ми бачили повідомлення, що росіяни використовують групу Вагнера на передовій. Я не маю жодної конкретики.

Це багато говорить про те, на якому етапі боротьби ви знаходитесь, коли ви берете деяких людей, яких вважаєте досить добрими, і змушені використовувати їх на передовій, щоб продовжити боротьбу.

33. Ви сказали, що міністерство не переміщало жодних військових активів ближче до Тайваню. Незважаючи на те, що зараз звучать погрози збити літак спікера Пелосі, якщо вона продовжить поїздку, міністерство все ще не просувається вперед із цими додатковими заходами захисту?

Я не знаю, чи казав я, що ми перекидаємо щось кудись навколо Тайваню. Думаю, я сказав, що ми постійно підтримуємо візити делегацій Конгресу.

34. Ви сказали, що "ми не будемо переміщати військові активи ближче до Тайваню".

Так, я мушу сказати вам, я думаю, що я сказав те, що сказав, мені більше нічого сказати з цього приводу. Тобто, очевидно, що ви записуєте всі мої слова, я знаю це, але мені справді більше нічого сказати з цього приводу.

35. Можливо, ви могли б пояснити нам, що це насправді вірно, що ми не переміщуємо військові активи ближче до Тайваню, тому що я трохи заплуталася у тому, що було сказано.

Я не думаю, що у нас є якісь новини на цю тему сьогодні.

36. І ще я просто хотіла повернутися до новини про те, що Іран потенційно розглядає можливість надання безпілотників російським силам в Україні. Ви вже бачили їх?

Це божевілля - думати, що росіяни збираються до Ірану. Це багато говорить про їхній досвід, якщо це правда.