"БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ, БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І СВОЇ ГРОШІ, ЯКЩО ВАМ ВДАЛОСЯ ЇХ ЗБЕРЕГТИ" - Александр Гончаров

"БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ, БЕРЕЖІТЬ СЕБЕ І СВОЇ ГРОШІ, ЯКЩО ВАМ ВДАЛОСЯ ЇХ ЗБЕРЕГТИ" - Александр Гончаров

Поточна ситуація дуже складна. Якщо на початку 2024 року Захід не надасть Україні фінансову допомогу, доведеться відкласти виплати пенсій мільйонам громадян, зарплати вчителям і держслужбовцям. Про це повідомила перша віце-прем’єрка — міністерка економіки Ю.Свириденко. Йдеться про затримку виплати зарплат 500 тис держслужбовців, 1,4 млн вчителів, а також пенсій 10 млн пенсіонерів.

Що сталося? Що це означає?

Отже, у ці дні ми повною мірою пожинаємо плоди слабкості та некомпетентності представників фінансово-економічного блоку Кабміну як макроекономічного та фінансового координатора. У результаті всі проблеми зараз навалилися на пересічних українців. І, як і раніше, навіть за умов війни, наша країна ходить із зав'язаними очима. Це називається свідомим розвалом економіки, бо не можна довіряти вихід із кризи тим політикам, які в неї завели.

По суті, зростаюче негативне сальдо, як пилосос, висмоктує з економіки України валютні кошти і продавлює курс гривні, а щоб утримати ситуацію – потрібні нові кредити, яких немає. А як зазначив Д.Шмигаль, наступного року Україна потребуватиме близько 42 млрд дол США(!) фінансової підтримки, щоб тільки закрити дефіцит бюджету-2024. Де їх брати і невже ще щось залишилося під заставу? Чим будемо розраховуватись?

Намагаюся аналізувати логіку Кабміну, і не можу зрозуміти, як можна було обрушити багату на природні ресурси та гідний людський капітал Україну в таку глибоку фінансову прірву? Як тепер влада вирішуватиме ці найважчі фінансово-економічні проблеми - без понять? Питання надзвичайно складне та довге. Ймовірно, буде повторення сценарію 2020-2021 років, коли друкували гроші, щоб розганяти економіку. Тільки у нових реаліях – це все буде разом із високою інфляцією. У поточному стані українська фінансова система «доживає» свою епоху.

Зрозуміло одне: ніхто, крім нас самих, нам не допоможе. Тому, попри все, постарайтеся зарядити себе хоча б Новорічним настроєм.