"Буде трохи емоційно про Мюнхен" - Олексій Гончаренко

"Буде трохи емоційно про Мюнхен" - Олексій Гончаренко

Яка фраза Зеленського запам’яталася найбільше? «У мене немає часу думати стратегічно». В цьому вся «зелена» влада. Тому що Росія вміє.

Нагадаю, що перед самісіньким початком Мюнхенського саміту, з’явилися так звані «12 кроків назустріч Путіну». План здачі України і зняття санкцій з Росії, якщо коротко. Наша делегація добилася того, що за підтримки міжнародних друзів, документ зник з сайту. Я написав про те, що президент Зеленський зобов’язаний засудити цей документ під час свого виступу.

Що в результаті? Зеленський увесь відведений на панелі час займався самокоханням. Просто витратив час впусту. Нуль.

Пане Володимир, як би це м’якше сказати… Ви уже не на 1+1, щоб «вражати» як ТСН. Насправді, нікому уже не цікаві ваші історії про «Оскар», «кому належить тіло», «який я простий хлопець». Де наші «12 пунктів»? Де українська варіант стратегії безпеки в Європі? Чому ми не кажемо про Балто-Чорноморський союз, Тримор’я, статус «головного союзника США поза НАТО»?

Володимире Олександровичу, ще раз. Це не «Ліга сміху» і не «Вечірній квартал». Це Мюнхенський безпековий саміт. Тут не жарти жартують, а обговорюють те, як вирішити основні загрози світу, Європи і України. І наразі роблять це без нас. Бо українська влада витрачає свою панель для дешевих стендапів.

Складно підбирати слова, коли Україна вкотре втратила можливість відстояти свої інтереси на важливому міжнародному майданчику. Нагадаю, що у 2007 році своєю промовою у Мюнхені Путін, по суті, кинув виклик Заходу і заявив про свої загарбницькі амбіції. Наступного року відбулося вторгнення в Грузію. Цього року Росія кидає виклик усій Європі ще раз, пропонуючи план легалізації свого найбільшого злочину ― агресії проти України. І проросійські сили готові піти на це в обмін на дзвінку монету. Чого чекати далі? Очевидно, що нічого доброго.

Інакше і не може бути, бо ми мовчимо. Мовчання означає згоду, говорить народна приказка. Закономірно, що «12 кроків назустріч Путіну» знову з’явилися на сайті під кінець конференції. Поки ініціатива в Росії ми приречені лише реагувати і пожинати плоди власної бездіяльності. ДійТе!

Олексій Гончаренко