"...Бульвар Праці в Києві нарешті дерусифікували" - Євген Якунов

"...Бульвар Праці в Києві нарешті дерусифікували" - Євген Якунов

Одне поважне українське медіа під таким заголовком цю новину й дало: "В Києві дерусифікували ще 11 вулиць". А у ліді уточнило: "У Києві перейменували ще 11 вулиць, назви яких пов’язані із Росією." Серед них був і згаданий бульвар.

Я розумію, що вулиці Челябінська і Мамина-Сибиряка - це дійсно інкорпорований в наше суспільство рускій мір. Але Бульвар Праці який стосунок має до росії?

Може, слово Праця звучить надто космополітично? Ну то, чого б не назвати: Бульвар Сродної Праці? Це було б рамках наших філософсько-історичних наративів...

Може, саме поняття Праці сьогодні не на часі? Ми ж бо не гречкосії якісь, а козаки? А праця це щось рабське, нам не притаманне. Ми більше фахівці по націоналізації олігархічних коштів, грантам і розпилу бюджету?

Втім, колись я вже отримав відповіді: чому бульвари Праці й Миру, проспекти Свободи, Правди, Перемоги . і площа Слави мають бути перейменовані.

Бо це не ті Правда, Слава й Перемога. Вони - геть неправильні, підозрілі, ворожі. Коли частину Центрального бульвару в Дніпровському районі в 1967 році назвали Бульваром Праці, вони заклали у топоніміку совєтські й імперські наративи. Невидимі зовні, але присутні імманентно. Бо що ж доброго могли вкласти в ці слова в часи Брежнєва?

Перефарбовувати радянсько-імперські назви на новий лад це, мовляв, те саме, що перефарбовувати скульптуру малого кудрявого Вовочки Ульянова на українського козачка чи юного Тараса Шевченка.

Але ж хіба нам не потрібні на карті Києва - Свобода, Мир, Праця, Слава, Перемога? Хто скаже, що ні?

То чому б не зробити так: перейменувати бульвар Праці (русифікованої) тимчасово, на пів проку, назвавши його якоюсь нейтральною назвою, а потім перейменувати знову, давши нове ім'я - Бульвар Праці (вже із глибинним патріотичним, проукраїнським наративом)?

Або зробити ще простіше - бульвар Праці перейменувати на проспект Миру, а проспект Миру на Бульвар Праці. І галочку можна ставити і високі поняття на мапі столиці залишити.Чому ні?

Скажете, висміюю важливу справу? Так це дійсно виглядає кумедно. Повірте, років через 20 наші нащадки будуть читати про те, як дерусифікували бульвар Праці й реготатимуть до сліз... А може, якийсь новонароджений Павло Глазовий гумореску напише...