"БУЛАВА НА ТРЬОХ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"БУЛАВА НА ТРЬОХ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Недавній поголос про нібито відставку голови ОП Андрія Богдана, на мою думку – ще одне свідчення того, що реальний Володимир Олександрович Зеленський, народжений 1978 р. у Кривому Розі, є лише часткою набагато більш ширшого проекту «президент Зеленський». Що я маю на увазі?

Найвища посада яку займав у житті Володимир Зеленський – він був продюсером телеканалу «Інтер». Брали його на цю посаду з цілковито певною метою – збільшити рейтинг каналу. Зеленському це вдалося, на «Інтер» перейшли шоу-програми Зеленського і відповідно – його глядачі. По факту, керуючи «Інтером», Зеленський створював нові випуски «95 кварталу», в той час як питаннями технічними, кадровими та новинним контентом займалися його заступники. Очевидно, цей самий стиль керування Володимир Зеленський переніс і на президентську посаду. Відтак - йому потрібні відповідні заступники.

Зеленський особисто займається тим, що він уміє найкраще – створює шоу, всі ці прогулянки на пляжі, показове грубіянство щодо чиновників та депутатів, і все інше, від чого захоплено верещить перед телевізором шанувальник ЗЕ. Зеленський не чекає, поки його вчинки обговорюватиме преса і суспільство – він сам регулярно, своїми роликами підкидає їм теми для обговорення. Очевидно – суспільство в захваті. Проте, країною як-ніяк, а треба керувати. В оточенні Зеленського існує лише одна людина, яка знається на державному керівництві – голова ОП Андрій Богдан. Саме він по факту виконує обов’язки президента України. Відтак – неважливо де знаходиться президент Зеленський – в Одесі чи у Туреччині. Важливо де знаходиться Андрій Богдан.

Варто зазначити, що Богдан, як людина амбітна, явно хоче для себе більшого, ніж просто виконувати обов’язки президента з вельми обрізаними повноваженнями. На увагу заслуговує історія, коли президент Зеленський виступив на прес-конференції, де звинуватив міністра іноземних справ Павла Клімкіна, ніби той не радиться з ним по міжнародних справах. Маразм ситуації полягав в тому, що фактично Зеленський звинуватив у повній професійній некомпетентності керівника напрямку міжнародної політики ПА-ОПУ Вадима Пристайка, колову АП-ОПУ Андрія Богдана, а з ними – і себе самого. Бо саме він призначив Богдана на посаду голови АП-ОПУ всупереч закону про люстрацію, і саме Богдан і Пристайко не налагодили комунікацію з МЗС.

За лаштунками залишився мініскандал, який стався трохи раныше. Богдан в інтерв’ю заявив, що він був би не проти стати прем’єром України. Того самого дня надійшло спростування з оточення Зеленського – мовляв, заяви Богдана – його особисті фантазії. Аж надто схоже, що подальша прес-конференція Зеленського була «підлянкою» президентові. Голова АП-ОПУ розумів який ефект викличе заява президента. Але – не зупинив. Чому? Бо був скривджений такою несправедливістю. Посада прем’єра в Україні важить набагато більше за посаду голови ОП. В Українських реаліях сильний прем’єр при слабкому президентові влади має не порівняно більше, за президента. Це розуміє Богдан. Це розуміє і Зеленський, і тому воліє залишити Богдана адміністратором в проекті «президент Зеленський» за прем’єра-технаря, замість здобути собі прем’єра-конкурента (саме так – вічної дружби в українській політиці не існує). До повноти картини треба додати, що Богдана пов’язують з цілою низкою цікавих «схем», з яких колективний «президент Зеленський» має, банально, великі гроші. На всі випадки життя.

Але й такий тандем не є життєвий в умовах української політики. Крім влаштовувати шоу аби забивати ефір новинами і крім чисто адміністративних функцій, президент мусить висловлювати якусь стратегію. Пояснювати куди країна рухається і з якою метою? Пояснювати це треба не тільки виборцям (вони й самі успішно додумують собі все чого бажають – 43%, так точно), а й іншим учасникам проекту «президент Зеленський». Які рішення приймати і чому? Обов’язки такого стратега виконує наразі голова партії «Слуга народу» Дмитро Разумков. Куди веде нас колишній лідер молодіжки «Партії регіонів» - окремим постом, воно того варто.

Маємо три основних «кити» на яких нині покоїться вища влада в Україні – шоумен, адміністратор і ідеолог. Чому раптом зазбирався у відставку той, хто забезпечує адміністративне керування країною «президентом Зеленським»? Версій тут дві. Перша – це був конфлікт з «ідеологом» за контроль над законодавчим органом влади - ВР. Разумков (якого уже пророчать у спікери) заходився брати депутатів «Слуги народу» під власний контроль – а це по факту спроба підпорядкувати собі «адміністратора», бо ВР писатиме закони по яких муситиме діяти Богдан. Судячи з опублікованого списку можливих голів комітетів ВР, сторони прийшли до компромісу.

Є щоправда й інша версія – відставка Богдана, це була як раз парафія Зеленскього. Це – шоу, учасником яких постійно виступає Богдан. В умовах відпусток, коли новин майже нема – суспільству знову подарували тему для обговорення. Все за порадами античного політика Алківіада: «Поки вони обговорюють відрубаний хвіст мого собаки – вони не обговорюють мої оборудки». Поки суспільство обговорює відставку голови ОП…

Дмитро "Калинчук" Вовнянко