"БУЛГАКОВ НЕ БУВ УКРАЇНЦЕМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

"БУЛГАКОВ НЕ БУВ УКРАЇНЦЕМ" - Дмитро "Калинчук" Вовнянко

Тут шанувальники ЗЕ заходилися шпетити Юрчішина за те що той назвав письменника Михайла Булгакова російським. Я не маю ані найменшого співчуття до грантоїда (Трансперенсі Інтернешнл Україна та Реанімаційний пакет реформ) та нардепа від «Голосу» Ярослава Юрчішина – президент Зеленський, це в тому числі ї його творіння. Але щодо Булгакова – я пару слів таки скажу.

Для початку – цитата. «Я б вашего гетмана за устройство этой миленькой Украины повесил бы первым!.. Кто терроризировал русское население этим гнусным языком, которого и на свете не существует? Гетман…» - це говорить Алєксєй Турбін головний позитивний герой відомого роману Булгакова «Біла гвардія». Це – про мову якою написаний от цей допис. Наведіть цю цитату шанувальникам ЗЕ і запитайте – вони згодні з нею?

Правда така, що Булгаков такий самий українець як Олесь Бузина, як більшовицький посіпака Юрій Коцюбінський, або як нинішній главар терористів ЛНР Пасічник. Михайло Булгаков – автор найбільш брехливого твору про Україну часів Перший Визвольних змагань – «Біла гвардія». Докази? Та будь ласка.

З роману складається враження, що Україна – то була німецька маріонетка, що склалася виключно з волі німців. Брехня. Україна проголошена була ще до приходу німців і визнати Україну довелося навіть більшовикам – хай навіть у вигляді свого маріонеткового утворення, УРСР.

З роману складається враження, що у гетьмана не було війська на яке той міг би обпертися. Брехня. На боці гетьмана залишилися і продовжували битися частини Сердюцької дивізії, Полтавського корпусу, окремі полки Чернігівського та Волинського корпусів, 2-а кавалерійська дивізія. Звісно перевага була не на боці гетьмана – тому він і програв.

З роману складається враження, що «рускую армію» гетьман почав формувати з початком повстання і що Київ захищала тільки вона. Брехня. Київська добровольча дружина генерала Кірпічьова (а саме її описав Булгаков) була сформована ще ДО повстання, з офіцерів військового часу (тобто таких, які не мали повноцінної військової освіти) і які прийняли громадянство України! Булгаков явно свідомо забув, що «чесні офіцери» якими він так захоплювався, піднявши триколор над казармою, зламали зразу ДВІ присяги – ту яку давали коли отримували українське громадянство і тут яку давали при вступі на службу до українсько-гетьманських силових структур.

І так. Добровольчої дружини в Києві було всього 800 багнетів, тоді як гетьманських сил що воювали під синьо-жовтими прапорами: чотири сердюцькі полки, окремі курені (батальйони) Київського корпусу гетьманської армії, Інструкторська школа старшин, бійці Охоронних сотень Київщини. Загалом – до 7,5 тисяч багнетів і шабель. Тощо й тощо. Перелічувати всю брехню розказану Булгаковим про Україну можна до безкінечності.

Шанувальники ЗЕ заявляють «за цією логікою Київ так само російський». А я вважаю, що один той факт що Булгаков виріс в Києві ще не робить його українцем. В той час як українці билися й гинули за саме право України на існування, Булгаков дезертирував з Дієвої армії УНР, аби приєднатися до білогвардійців генерала Денікіна – які невдовзі розвернули фронт проти Української республіки. Бо України для них «нєт, нє било, і нє будєт».

І дивного в тому нічого не було. Сам Булгаков українцем себе не вважав НІКОЛИ. То які претензії до Юрчішина?

Просто цікаво, а командувача польської «Армії Крайової» генерала Тадеуша Бур-Комаровського шанувальники ЗЕ ще українцем не оголосили? Все ж таки під українським Тернополем виріс…

Дмитро "Калинчук" Вовнянко