"Було б бажання..." - Маson Lemberg

"Було б бажання..." - Маson Lemberg

Фотка пінгвіна возбуділа чергове наукове світило, яке почало мене переконувати в ПП (приватні повідомлення, а не Петро Порошенко, не лякайтесь) про наукову важливість дослідження пінгвінів.

По-перше: для мене ПП - це річ для обміну повідомленнями приватного характеру, а не дискусій. Тим більше, що на фейсбуку туди я дууууже рідко заглядаю.

По-друге: не треба мене переконувати в науковій важливості. Наукову важливість в Україні можна добре описати одним фактом. Це коли на 33 році Незалежності і сотень мільярдів доларів вкладених в "науку", наявності десятків профільних інститутів з тисячами працівників, ніхто не може зліпити аналог Шахеда, який зліпили в країні, в якій наука - гріх, зліпили в умовах санкцій і з максимально простих деталей. А найближче до цієї цілі наближаються не інститути, а умовні Василь і Микола, які закінчили технікум, мають болгарку і в яких руки ростуть з правильного місця.

Попередній абзац, трохи перебільшений з мого боку, ще поки існують нормальні науковці в Україні, але в цілому він передає загальний стан української науки.

Тому не треба мене переконувати у важливості дослідження пінгвінів, тюленів, моржів, криветок і подібного. Бо ні, це не важливо.

Можливо є сенс в існуванні української антарктичної станції з точки зору престижу чи якихось планів на майбутнє, але точно не з точки зору "науки".

А те що відбулося (точніше, стало відомо) нещодавно, це має просту назву - корупція у найбільш ганебному вигляді.

Серйозна і чесна розмова в нормальному суспільстві, яке хоче перемогти у війні, у цьому та подібних випадках мала б грунтуватися не на демонстрації власної "просунотості" і псевдопідтримки псевдонауки, а на запитанні "Чи можемо ми собі це дозволити у цей історичний момент? І чи доцільно витрачати на це мільярди?"

І чесна відповідь на це запитання - ні.

І ця чесна відповідь насправді дала б нове життя цьому проєкту. Станцію можна було б на період війни віддати в оренду, передати безкоштовно нашим країнам-партнерам. Нехай би чехи, що не мають власного моря мали полярну станцію чи якийсь Люксембург/Ірландія/Нідерланди/Ліхтенштейн.

Впевнений, що вони б знайшли що з нею робити і можливо там би навіть якась наука з'явилась. І навіть можна було б прилаштувати туди наших полярників, щоб нарешті наїлися ікри і набухались вина.

Рецептів і рішень - море. Цілий Південний океан з його пінгвінами і тюленями

Було б бажання вирішувати цю та подібні проблеми на користь України. Але його немає. Є бажання пиздити гроші під час війни за існування країни, а в інших бажання протирати штани імітуючи потужну "науковість".