Бюджетне повернення

Бюджетне повернення

Ухвалення проєкту Державного бюджету на 2021 рік відбулося за сприяння фракції «Батьківщина». Нечисленна, проте відома своєю принциповою позицією група соратників Юлії Тимошенко підтримала свою лідерку, хоча за кошторис доходів та витрат держави у першому читанні можна було проголосувати і без них.

Особисто я одразу згадав, як буквально напередодні місцевих виборів з подачі Юлії Тимошенко Верховна Рада ухвалила постанову про боротьбу з COVID-19, якою, серед іншого, рекомендувала Володимиру Зеленському очолити штаб з протидії пандемії. Щоправда, його неформально вже утворили на Банковій ще навесні, але подібна формалізація не є зайвою. А ще – рекламна кампанія минулого літа під гаслом «Новий президент – досвідчений прем’єр», де Зеленському пропонували звернути увагу на політикиню, яка вже двічі очолювала Кабінет Міністрів.

Юлія Тимошенко – людина прагматична та вправна, з добре розвиненими політичними інстинктами. Свого часу вона потрапила на столичний політичний Олімп за допомогою Павла Лазаренка, що не завадило їй у критичний для Павла Івановича момент випити чаю з Леонідом Кучмою. Потім у ЮВТ був тривалий політичний роман з Віктором Ющенком, який пройшов різні стадії – від готовності Тимошенко прати білизну у штабі Ющенка до вправного поїдання його рейтингу лідером БЮТ. Історія відносин Юлії Володимирівни з Віктором Федоровичем – драматична, з ув’язненням після невдалої спроби розділити країну на двох. З Порошенком Юлія Тимошенко знайти спільну мову навряд чи зможе, бо їй складно пробачити йому власне друге місце у 2014-му з баскетбольним розривом та третє – у 2019-му. Тепер на часі Зеленський, відносини з яким лідер «Батьківщини» вибудовує на фоні чуток про передачу у лізинг власних партійних організацій під час минулих виборів.

Втім, є ще один цікавий фактор – Ігор Коломойський, в активі якого непрості відносини і з Юлією Володимирівною, і з Володимиром Олександровичем. У боротьбі за власне майбутнє олігарх, яким активно цікавиться ФБР, готовий піти на різноманітні альянси. Ось тут варто згадати фразу Юлії Тимошенко, що «без нового прем’єра нам з кризи не вийти». Отже, бюджетний процес триває, а контури нової коаліції у парламенті поступово стають все більш очевидними. Ось тільки не зрозуміло, наскільки комфортно Зеленському буде грати третім номером у компанії ветеранів підкилимних сутичок.

Євген Магда