"Цікавий екскурс в історію" - Павло Бондаренко

"Цікавий екскурс в історію" - Павло Бондаренко

12 червня 1815 року британська гезета "Морнінг Кронікл" опубліквала хибне повідомлення про перемогу Наполеона під Ватерлоо, яка навіть ще серйозно і не починалася. Повідомлення було засновано на чутках і на тому, що спочатку Наполеон мав перевагу над своїми противниками: англійцями, голандцями, прусаками, австрійцями та росіянами, чиї армії було розєднано (австрійці та росіяни взагалі були ще казна де від місця битви, що починалася). В Лондоні потихеньку розгорялася паніка.

Проте у подальшому противникам Наполеона вдалося об`єднатия і завдати йому рішучої поразки. Це бачив такий собі Реворт, кур`єр Ротшильда, якого банір спеціально відрядив для спостереження над ходом битви. Не гаючи ні хвилини, він кинувся до бельгійського порту Остенде й вмовив одного з капітанів рибальських суден доправити його до Лондона. Той спочатку відмовлявся, бо на морі штормило, але велика платня (2 тисячі франків) зіграла вирішальну роль.

Передусім Реворт доніс новину до свого роботодавця. Знаючи, що в Англії майже всі вже переконані в перемозі Наполеона, Ротшильд почав ризиковану гру на біржі - він наказав своїм агентам негайно продавати акції, що йому належли.

Ділки в Сіті, бачачи це, почали робити те саме. Адже саме черз банк Ротшильджа уряд Англії фінансував бойові дії своєї армії в Європі проти Наполеона. Якщо цей тип позбуваєтья акцій, значить дійно знає з перших рук про ктастрофу - гадали собі ділки - треба рятувати хоч щоь.

Почалася справжня паніка, ціна акцій стрімко падала, поки не опустилася практично до нуля і тоді... Ротшильд миттєво почав їх скуповувати за ціною паперу, на якому їх було надруковано.

І коли об 11 годині вечора 21 червня (тобто через три доби і одну годину після закінчення битви при Ватерлоо) адьютант маршала Велінгтона майор Генрі Пірсі доправив урядові повідомлення про перемогу, було вже пізно: володіння реальною інформацією дозволило Ротшильду заробити 40 мільйонів фунтів стерлінгв - фантастичну на ті часи суму.

Саме тоді Натан Ротшильд і виголосив свй афоризм, що став крилатим: "Хто володіє інформацією - той володіє світом".