"Цікаву тему знайшла в підручнику зі Світової історії 7 класу" - Олена Кудренко

"Цікаву тему знайшла в підручнику зі Світової історії 7 класу" - Олена Кудренко

Про Арабський халіфат (з цієї теми зокрема виділю шматочок, який зацікавив). В мої часи не пам'ятаю, щоб про таке розповідали в школі. Та точно, не розповідали. Тому мені цікаво пройти цей предмет заново, те, що зараз пропонує НУШ.

Отже, пишу своїми словами - жив собі якось Мухаммад. Хлопчина залишився сиротою в 6 років, пас худобу, виріс та одружився з багатою вдовою. Таким чином він став заможною людиною. Напевно, коли вже можеш без зусиль задовільнити свої базові потреби, і важко працювати для цього не треба - переходиш до наступної стадії: тобі хочеться визнання. І Мухаммад, як я розумію, бездоказово, не маючи чим підтвердити це, каже оточуючим: мені наснився бог вночі, і наказав бути його пророком на землі.

Дійсно наснився? І чим це можна довести? І чому в це повинні вірити інші люди? Але напевно людей без критичного мислення завжди і всюди була більшість, тому у Мухаммада створилося коло послідовників. З його речей був записаний Коран, цитату з якого, перекладену українською, я тут частково і наведу:

"...з усього, що б ви не брали як здобич, п'ята частина - Богові, посланцеві й родичам його, сиротам, бідним, мандрівникам..."

Ну, сиротам - я розумію. Мандрівникам - нащо? Але ж посланцеві? Тобто йому особисто. Його родичам? А родичів виявиться немало, бо ж спонсорувати їх вірянами є за правило з Корану.

Непогані такі інвестиції в пенсію, і свою, і своїх родичів.

Так, я трактую інформацію спрощено. Але ж хіба ви теж не бачите Мухаммада маніпулятором, яких світ не бачив?

І головне - мільйони людей у це повірили.

Тому коли мені кажуть, що десь щось написано, і цьому треба вірити, як аксіомі - ось і приклад, що не варто.

Суб'єктивно. Можете критикувати.